Андрухович: вільну європейську Україну з Донбасом не побудуєш

Відомий письменник Юрій Андрухович вважає, що перетворити Україну на реально вільну європейську країну неможливо при збереженні Донбасу в складі держави. Про це він сказав...

Відомий письменник Юрій Андрухович вважає, що перетворити Україну на реально вільну європейську країну неможливо при збереженні Донбасу в складі держави.

Про це він сказав в інтерв’ю російському виданню Colta.ru, пише УП.

Письменникові нагадали його “​​пророчі” слова від 2010 про те, що в разі повернення до влади проєвропейських сил Криму й Донбасу треба буде дати можливість відокремитися.

Читайте також: В ході війни на Донбасі загинуло понад 40 прикарпатців, 106 – отримали поранення

Як зазначив Андрухович, ці слова йому тепер пригадують дуже часто:

“Якщо ви думаєте, що це радує моє марнославство, то помиляєтеся. Але мова загалом не про мене, а про Україну, бо хто я такий. Я знаю лише те, що наша мета – вільна, людяна європейська країна – і без Донбасу досяжна з фантастичним трудом, а вже з Донбасом так просто недосяжна, забудьте”.

На питання, наскільки міцна нинішня консолідація українського суспільства, письменник зазначив, що в Харкові, Миколаєві, Одесі значно посилилися проукраїнські настрої:

“У Харкові, може, ще не так помітно, але в Одесі точно. Хоча об’єктивну картину зрозуміти важко: “ватники”, як правило, до пори до часу непомітні, сидять по домівках в очікуванні “своїх”, складають на майбутнє списки проукраїнських активістів – сусідів, колишніх друзів”.

Також на його думку, при збереженні диктатури Путіна, налагодження російсько-українських відносин нереальне:

“… ми поки не бачимо кінця цієї війни. Так, є якесь умовне перемир’я, але я не вірю в те, що ситуація вичерпана. Є така людина – В.В. Путін, який краще за всіх знає, на скільки десятиліть вперед наші відносини ще можна погіршити. Поки він вирішує в Росії і за Росію, вони приречені винятково на постійне погіршення. Адже насправді вистачило б одного-єдиного його дзвінка, щоб всі ці вбивства припинилися “, – зазначив Андрухович.

Категорії
Життя
Новини
Loading...