То що ж таке “медові роси”, які починаються 7 червня

7 червня  в природі починається один цікавий процес: з цього дня на рослинах з’являються “медові роси”. То що ж таке  – ці медові роси?...

7 червня  в природі починається один цікавий процес: з цього дня на рослинах з’являються “медові роси”.

То що ж таке  – ці медові роси? А це, вивляється, солодкі виділення попелиць та черв’яків, які живляться соками рослин. Про них говорили: «Медяна роса іржею відає, солодко стелиться та боляче виїдає». Вважалося, що такі «роси» заподіюють шкоду і дітям, і худобі, і рослинам. «Випала медова роса — морова на худобу пішла», — примовляли люди. C мором худоби боролися різними способами — наприклад, змушували проходити через згарище від багаття.

В той же час сильна роса — справжня, а не «медова» — у цей день передвіщала хороший урожай. «Без роси і трава не росте», – так говорили з цього приводу. Звертали увагу і на інші прикмети. Якщо на горобині було багато квітів у цей день чекали врожаю вівса, а ось пізній розквіт горобини обіцяв довгу осінь.

У північних районах України з цього дня дня починали висівати пізні яровий хліб. Травники виходили на збір лікарських трав. Якщо ж рано вранці випадала рясна роса (звичайна, не медова), то це віщувало урожайний рік.

Читайте також: Франківці розповіли про залежність від соцмереж

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...