Частина мешканців Франківська може втратити право на субсидію

Порядок надання субсидій в Україні змінився ще з травня. Новими правилами влада планує боротися з тіньовою зайнятістю і приховуванням великих статків.  Подати документи про...

Порядок надання субсидій в Україні змінився ще з травня. Новими правилами влада планує боротися з тіньовою зайнятістю і приховуванням великих статків. 

Подати документи про зміни у доходах чи витратах треба встигнути до 30 червня. За словами Оксани Житото, заступниці директора міського департаменту соцполітики, в Івано-Франківську досі отримували субсидії 46 тисяч сімей. За новими правилами, частина втратить на це право, пише “Репортер”.

“Тепер, якщо у власності є автомобіль до п’яти років, якщо громадяни не сплачують єдиний внесок, мають площу більш ніж 120 кв. м квартири і 200 кв. м будинку, то вони не мають права на призначення субсидії”, – каже Оксана Житото.

 

Крім того, якщо у працездатної людини відсутній або замалий дохід, або вона не сплатила єдиний соціальний внесок (крім студентів, тих, хто перебуває на обліку служби зайнятості або отримує соціальну допомогу), субсидія також не призначається.

“Зараз ми дали запит у податкову й Пенсійний фонд, щоб отримати інформацію, які люди сплачують єдиний соціальний внесок, – розповідає Житото. – Якщо громадяни не отримували ніяких доходів або що їхній дохід за той період був менший, ніж мінімальна зарплата, та якщо вони не сплатили єдиний соціальний внесок, то вони не мають права на субсидію. Якщо дохід менший від мінімальної зарплати, але протягом трьох місяців сплачений єдиний соціальний внесок, тоді можна взяти справу на розгляд комісії. Сенсу ховатися зараз немає, щоб мати право на субсидію – треба легалізовуватись”.

Якщо сім’я заборгувала за комуналку понад 340 грн (20 неоподатковуваних мінімумів), відшкодування теж не буде.

Лише на підставі нової заяви й декларації призначать субсидію членам сім’ї, які не зареєстровані за адресою, але живуть там, і навпаки – тим, хто зареєстрований, але мешкає деінде. Те саме стосується і орендарів квартир чи будинків.

Крім того, подавати заяву повинні ті сім’ї, які щось купили або отримали послуг на суму понад 50 тис. грн.

Формула розрахунку така: середньомісячний дохід сім’ї ділиться на кількість зареєстрованих у квартирі людей – так визначають середній дохід кожного за місяць. Цей дохід ділиться на прожитковий мінімум (з січня 2018 року – 1700 грн), потім ділиться ще на базовий коефіцієнт 2 і множиться на 15%.

Тим, кому більше 18 років, але вони не працюють, додається три прожиткові мінімуми. Якщо вони перебували на військовій службі, додається половина прожиткового мінімуму. Студентам денної форми навчання чи зареєстрованим у службі зайнятості додають один прожитковий мінімум. Якщо людина в цей час отримувала стипендію, пенсію чи допомогу, то ці гроші треба додати до доходів сім’ї замість прожиткового мінімуму. Якщо йдеться про субсидію на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива і оплату житлово-комунальних послуг, то до доходів додаються два прожиткових мінімуми.

Наприклад, маємо сім’ю із трьох осіб. Тато заробляє 4000 грн, мама – 3500. У них є син 19 років, який нині служить в армії. Маємо – 4000 + 3500 + 850 (половина прожиткового мінімуму) = 8350 грн. Це і середньомісячний дохід сім’ї. На одного припадає 2783 грн. Після ділення на прожитковий мінімум, на 2 і множення на 15% маємо приблизно 12,3%.

Дохід сім’ї (8350) множимо на цей процент і виходить 1027 грн – розмір обов’язкового платежу. Все, що виходитиме за межі цієї суми, оплатить держава. Невикористана субсидія повертається у держбюджет.

Фізичні особи-підприємці можуть обрати спрощену систему оподаткування, тобто враховувати не свої доходи за місяць, а мінімальну зарплату. При цьому має значення група платника єдиного податку.

Якщо член сім’ї зареєстрований за іншою адресою, але живе у квартирі чи будинку з тими, хто претендує на субсидію, його доходи враховують так само.

А ще тепер субсидія оплачуватиме менше спожитих комунальних послуг.

Ці норми виглядають так:

СОЦІАЛЬНІ НОРМАТИВИ 2018
Послуга  Нова норма 
Норма житла для:
централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання) 13,65 м2 на особу + 35,22 м2 
на сім’ю
оплати користування житлом/утримання житла, управління багатоквартирним будинком 13,65 м2 на особу + 35,22 м2 
на сім’ю
Теплова енергія:
на опалення 0,0431 Гкал на 1 кв. метр опалюваної площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)
Споживання природного газу:
на опалення 4,5 м3 на 1 м2 площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)
на газову плиту (приготування їжі) 3,3 м3 на особу
на газову плиту (приготування їжі і підігрів води) 5,4 м3 на особу
на газову плиту і водонагрівач 10,5 м3 на особу
Водопостачання:  
постачання холодної води 2,4 м3 на особу (за наявності централізованого постачання гарячої води)
4,0 м3 на особу (за відсутності централізованого постачання гарячої води)
постачання гарячої води 1,6 м3 на особу
Споживання електроенергії: 
на опалення 30 кВт.год на 1 м2 площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)
у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами 110 кВт. год на сім’ю з однієї особи + 30 кВт. год на іншого члена сім’ї (за наявності централізованого постачання гарячої води)
130 кВт. год на сім’ю з однієї особи + 30 кВт. год на іншого члена сім’ї (за відсутності централізованого постачання гарячої води)
у будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами 70 кВт. год на сім’ю з однієї  особи + 30 кВт. год на іншого члена сім’ї (за наявності централізованого постачання гарячої води)
100 кВт. год на сім’ю з однієї особи + 30 кВт. год на іншого члена сім’ї (за відсутності централізованого постачання гарячої води)

 Для тих, хто вже отримував субсидію і не підпадає під жодну з категорій, яким треба оновити дані, все перерахують автоматично. Іншим потрібно звернутися в управління праці та соцзахисту за місцем реєстрації із заявою та доходами і витратами всіх, хто живе у квартирі, або відправити ці документи через інтернет. Та навіть коли відшкодування вже нараховуються, а в будинку чи квартирі зареєстровані нові мешканці, змінився склад сім’ї чи соціальний статус її членів, помінявся управитель або перелік комунальних послуг, про це треба повідомити протягом 30 днів.

Так само потрібно повідомити про купівлю транспортного засобу, що підлягає державній реєстрації і з дати його випуску минуло менше п’яти років (крім мопеда), а також одноразову купівлю або оплату послуг на понад 50 тис. грн. Якщо субсидію не призначили, можна подати скаргу. Тоді прийде соціальний інспектор і перевірить умови проживання. Рішення прийматиме комісія. Тепер субсидія розраховується двічі: на неопалювальний сезон – з 1 травня до 30 вересня, опалювальний – з 1 жовтня до 30 квітня.

Читайте також: У Франківську 10 % сімей, які мали право на субсидію, її втратять

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...