На Прикарпатті фестиваль «Полонинське літо» розпочали з урочистого запалення полонинської ватри. ФОТО

Що означає полонинська ватра для гуцулів? Про це розповіли на Прикарпатському фестивалі. “На нашому фестивалі ми запалили полонинську ватру. Вогонь є символом тепла, доброти....

Що означає полонинська ватра для гуцулів? Про це розповіли на Прикарпатському фестивалі.

“На нашому фестивалі ми запалили полонинську ватру. Вогонь є символом тепла, доброти. Справжня полонинська ватра запалюється на Юрія, коли ґазди, які тримають полонину, йдуть підготувати полонину до літування. Бо коли прийде худоба, то полонина вже має бути готовою: приготовлені дрива, поремонтовані приміщення, прогріті кошари. І тоді, коли нагору виходять перший раз, то запалюють полонинську ватру і вона має горіти ціле літо, практично аж до Другої Богородиці. Тому полонинська ватра горить до півроку. І має горіти безперервно. Цієї традиції ми дотримуємося до сьогоднішнього дня, бо полонинська господарка дуже клопітка. Коли люди з ночі звозять молоко до стайні, вже має бути вогонь гарячий і посуда підготовлена.

Полонинська ватра дає тепло для усієї ватаги, бо умови перебування на полонині бувають дуже суворими. От на вчора на наших полонинах випав сніг, то можете уявити, яка б там біда була, якби не було ватри на Чорногорі”, – розповідає житель села Бистрець Верховинського району Іван Потяк.

Читайте також: В Івано-Франківську розпочалися змагання з клубного автослалому. ФОТО

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...