В Івано-Франківську говорили про політичні маніпуляції з журналістами. ФОТО

Сьогодні, 26 червня, в Івано-Франківську стартував круглий стіл “Медіа та Франківщина: національні виклики та регіональні проблеми”. Представники Незалежної медійної ради, Центру демократії та верховенства...

Сьогодні, 26 червня, в Івано-Франківську стартував круглий стіл “Медіа та Франківщина: національні виклики та регіональні проблеми”.

Представники Незалежної медійної ради, Центру демократії та верховенства права та Інституту масової інформації розповіли, як працюється медійникам в умовах гібридної війни з Росією, обговорили дотримання журналістської етики та нюанси роботи на виборах, пише Галицький Кореспондент.

Крім того, вони проаналізували кілька кейсів – публікацій, сюжетів та розслідувань, проведених українськими ЗМІ, недобросовісну рекламу та захист дітей від шкідливої інформації.

“Незабаром в Україні пройдуть вибори – як місцеві, так і всеукраїнські. Це час, коли іноді доходить навіть до фізичних конфліктів на виборчих дільницях. І ми ведемо облік порушень проти журналістів, які іноді здійснюються недобросовісними кандитатами. Це природньо, що політики намагаються використати журналістів – вигадуючи інформаційні приводи, використовуючи політичні інтереси власників ЗМІ та намагаючись зробити так, щоб журналісти не згадували про одних та всіма силами ганьбили інших. На ці маніпуляції не треба піддаватися”, – розповів Роман Головенко, член Незалежної медійної ради.

За його словами, під час виборів не варто сліпо висвітлювати всі інформаційні приводи, які створюють політики – мітинги, акції та інше. В такій ситуації варто не просто описувати те, що відбулось, а аналізувати, навіщо це відбулось і кому це вигідно.

Президент фундації “Суспільність” Тарас Петрів додав, що слід обов’язково зважати на рейтинги політиків – щоб не ставалось так, щоб політики різних “вагових категорій” сходились в одному ефірі.

“Є кілька основних проблем у сфері довіри до ЗМІ, на які слід одразу ж реагувати. Найпершою з них є джинса – замовні матеріали. Нам доведеться вчити політиків працювати з медіа “вчисту”, щоб вони розуміли, що краще працювати легально та за чисті кошти, з плашками “реклама”. Бо замовники матеріалів часто виступають проти цього, кажучи, що не хочуть бачити на них рекламну позначку. З часом партії, мабуть, відходитимуть від старих канонів та перестануть платити журналістам з “чорної партійної каси”, – додав Тарас Петрів.

Читайте також: На Тисмениччині освітяни закупили газу на понад сім мільйонів гривень без тендеру

Категорії
ФОТО/ВІДЕО
Новини
Loading...