Прикарпатського депутата оштрафували за незаконний видобуток шутру із Дністра

Рогатинський районний суд розглянув справу за звинуваченням депутата сільської ради села Козирі, якого впіймали на незаконному видобутку піщано-гравійної суміші із русла Дністра. Автомобіль КАМАЗ,...

Рогатинський районний суд розглянув справу за звинуваченням депутата сільської ради села Козирі, якого впіймали на незаконному видобутку піщано-гравійної суміші із русла Дністра.

Автомобіль КАМАЗ, в якому було понад 12 тон шутру, затримали працівники Рогатинського відділення поліції під час виїзду з берега річки. Після цього правоохоронці виявили неподалік, схований у корчах, трактор-навантажувач “Беларусь”, за допомогою якого депутат вигрібав піщано-гравійну суміш, пише Правда іф.

Проти народного обранця було відкрите кримінальне провадження за скоєння злочину за ознаками ч. 2 ст. 240 КК України (незаконне видобування корисні копалини загальнодержавного значення). За такі дії передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

Під час судового засідання сільський депутат свою вину у пред’явленому обвинуваченні визнав повністю та пояснив, що його будинок у Козирях розташований на старому руслі  Дністра, тому його часто підмиває вода.

“З метою ремонту фундаменту свого будинку за допомогою трактора та автомобіля, якими почергово під’їхав до берега річки Дністер на відстані приблизно 1 км від власного будинку, видобув піщано-гравійну суміш. Після чого, залишивши трактор на березі в кущах, завантаженим автомобілем виїхав в напрямку до свого будинку, однак був зупинений поліцією”, – йдеться у вироку, оприлюдненому в Єдиному реєстрі судових рішень.

Проведеною експертизою було встановлено, що шутр у КАМАЗі депутата і піщано-гравійна суміш у ріці — “мають спільну родову належність”, тобто ідентичні. На жаль, експерти не досліджували будинок депутата і не з’ясовували, чи вистачить 12 тонн краденого шутру для ремонту його фундаменту.

Зваживши на довідку виконкому сільради, в якій депутата за місцем проживання характеризували позитивно, а також на його щире каяття і активне сприяння розкриттю злочину, суд вирішив покарати злочинця штрафом. За вироком суду він повинен сплатити 500 неоподатковуваних мінімумів, тобто 8 500 гривень, а також оплатити роботу експертів у розмірі 1 144 гривні.

Оскільки трактор, яким користувався засуджений, був позиченим у знайомого, який нічого не знав про оборудку депутата, а КАМАЗ є спільною власністю із дружиною, суд прийняв рішення не застосовувати конфіскацію знаряддя злочину.  Обидва транспортні засоби було вирішено повернути власникам. Може, ще згодяться.

А шутр кинули у річку…

Читайте також: На Тлумачинні чоловіки незаконного видобували піщано-гравійну суміш

Категорії
КРИМІНАЛ
Новини
Loading...