На Прикарпатті люди самотужки взялися будувати школу, яку вже кілька років не можуть звести. ФОТО

Громада села Чорний Потік, що входить до Делятинської ОТГ, самотужки взялася будувати школу. Люди стурбовані, бо недобудова може не витримати морозів. Слід проінформувати, що Делятинська...

Громада села Чорний Потік, що входить до Делятинської ОТГ, самотужки взялася будувати школу. Люди стурбовані, бо недобудова може не витримати морозів.

Слід проінформувати, що Делятинська громада утворилася 24 грудня 2017 року. До неї увійшли Делятин, Заріччя, Чорні Ослави та Чорний Потік. Делятинська громада одна з найбільших в Івано-Франківській області. Кількість населення тут перевищує 17 тисяч. Зокрема, у Чорному Потоці три тисячі. В ОТГ є вісім навчальних закладів. Але головним болем понині є будівництво ліцею у Чорному Потоці на 14 навчальних кабінетів, яке триває вже кілька років. Там навчається 450 учнів у чотирьох приміщеннях, навіть – у приміщенні сільради. За власні кошти громади таке будівництво завершити неможливо. Наразі збудовано два поверхи ліцею, треба добудувати третій і накрити приміщення.

Вчора, 7 серпня, громада села вийшла на толоку. Люди якнайшвидше хочуть бачити збудовану школу. Про це у мережі фейсбук написав Петро Гречух. Чоловік повідомив, що люди, на заклик 75-річного майстра Олексія Тимінського, прийшли будувати школу, оскільки протягом останнього року будівництво практично зупинилося і недобудована будівля може просто не пережити наступної морозної зими.

Зібралось близько двох десятків людей, які з охотою приступили до роботи, і за день виклали понад 5000 кусків цегли.

“Проблема з новою школою, у нас дуже гостра, бо понад 420 дітей не мають змоги навчатись у нормальній шкільній будівлі, а вчаться у пристосованих приміщеннях, деяким з яких уже понад 100 років. Наша мета, показати всім, в тому числі і владним людям, що ми готові допомогти, але потрібні кошти і розуміння з боку влади, бо якщо школу цього року не накрити, то наступної весни проблеми будуть набагато більші. До влади прохання також є: зрозуміти нас і допомогти фінансово, до односельчан – підтримати на наступній схожій толоці, яка планується на наступному тижні”, – йдеться у повідомленні Петра Гречуха.

Голова Делятинської ОТГ Богдан Клим’юк журналісту МІСТА повідомив, що цьогоріч на будівництво школи спрямовано 1,1 млн. грн. інфраструктурної субвенції з обласного бюджету, а також 200 тис грн  власних доходів. Також додав, що для того, аби завершити будівництво школи потрібно більше 10 млн грн. Це не є мало. Судячи з того, скільки коштів виділено у 2018 році, то зводити школу прийдеться не один рік. З цим погодився і голова ОТГ:

“Ще будемо будувати і будувати. Це, на жаль, правда. Ні за кошти обласного бюджету, ні за кошти Делятинської ОТГ нереально збудувати школу. Хіба за державні кошти. Ми звертаємося кожного року, але поки немає результату. І громада звертається до мене, я їх розумію. Будуть перевиконання – будемо додавати кошти. Слід розуміти, якщо бюджет розвитку громади – 2 млн грн і є 4 громади в нашій ОТГ, то нереально всі гроші спрямувати в будівництво школи у Чорному Потоці”.

Читайте також:  У Франківську перевірятимуть готовність закладів освіти до навчального року

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...