На Прикарпатті відбувся кінний фестиваль під назвою “Шана фірманам”. ФОТО

12 серпня до села Спас з’їхалась чимала кількість фірманів з Коломийського, Снятинського та Косівського районів. Саме там відбувся кінний фестиваль під назвою “Шана фірманам”....

12 серпня до села Спас з’їхалась чимала кількість фірманів з Коломийського, Снятинського та Косівського районів. Саме там відбувся кінний фестиваль під назвою “Шана фірманам”.

Дійство організували з метою популяризації кінної справи та відзначення цієї нелегкої господарської діяльності. Направду, в календарі не знайти Дня фірмана, саме тому організатори вирішили підкреслити важливість праці мужніх чоловіків, які утримують коней, – пише “Дзеркало медіа“”.

Організатором дійства став Роман Тимощук, уродженець Спаса, а зараз мешканець Кропивища. Пан Роман раніше працював ветлікарем. Свою любов до коней не приховує, каже, що ця справа вже стала родинною. Сам власник коня, а з ним і син Микола, займається кінною справою.

“Я дуже поважаю власників коней. У нас утворилось своє певне коло однодумців, власників жеребців. Доглядати за ними – це велика праця. Ми в роботі щодня, вихідних у нашій справі немає. Кожна професія має своє свято, то чому ж фірмани не можуть відзначати свій професійний день? Саме тому ми вирішили організувати таке свято – кінний фестиваль”, – розповідає Роман Тимощук.

До організації фестивалю Роман залучив однодумців, які й гуртом працювали над реалізацією дійства. Ідея зародилася у  Кропивищі, але втілити вирішили на території с. Спас.

На початку змагань відбулась урочиста частина. Сільський хор у вишиванках, музики, фірмани, ошатні коні у червоних китицях. Фіри урочисто під музику проїхались селом, що знаменувало відкриття фестивалю.

У рамках заходу відбулись кінні змагання: парні та одиночні види. Пара коней тягла у возі мішки з піском, що своєю вагою дорівнювали вазі самих же тварин у сумі. Чиї коні швидше дотягнуть віз впродовж дистанції – здобувають грошову винагороду. З наступним етапом вага збільшувалась. Перемогу у конкурсі здобув власник коней зі Спаса Петро Чуревич (1650 кг, 82 м).

Участь у змаганнях взяли представники з Коломийського, Снятинського та Косівського районів, зокрема: с. Кропивище, с. Спас, с. Уторопи, с. Печеніжин, с. Вербіж, с. Корости та інші. Важливою умовою участі у змаганнях було невикористання лайливих слів та незастосування фізичної сили щодо тварин. У разі порушення – учасників дискваліфіковують.

На схожому змаганні пан Роман зі своїм конем мав нагоду побувати у Снятині, де й почерпнув досвід для організації. Тоді перевозив власного коня у вантажній машині. Кінь виборов третє місце, незважаючи на дощову погоду.

“Я щасливий, що вдалось все добре реалізувати. Звісно, були й прогалини, але ж ми вперше все організовуємо. Ми побачили, що людей цікавить така тема фестивалю, тому дуже б  хотілось, аби такий фестиваль вдавалось організовувати щороку або хоча б раз у два роки”, – планує Роман Тимощук.

На святі була й торгово-розважальна зона. Гриль, солодка вата, різні напої, а також розваги для дітей. На фестивалі зібралось чимало гостей. Обабіч доріжки для змагань вишикувались вболівальники. Цікавинкою для гостей фестивалю стала лотерея, де можна було виграти лоша, придбане Романом Тимощуком разом із сином.

“Реалізувати наш задум вдалось завдяки підтримці багатьох небайдужих, зокрема Абрам’яка Василя, котрий, власне, й проводив змагання. Учасники змагань робили грошовий внесок, фінансово підтримали задум і сільські підприємці”, – зазначає організатор.

Читайте також: На Прикарпатті відбудеться перший гастрономічний фестиваль “Бульбяні пироги бойківські”

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...