Несприятливі погодні умови суттєво позначилися на якості зерна

Багато лиха аграріям було завдано стихіями, проте, однією із найгостріших проблем, яка виникла внаслідок ситуації, стало отримання якісного зерна придатного для виробництва борошна. Про...

Багато лиха аграріям було завдано стихіями, проте, однією із найгостріших проблем, яка виникла внаслідок ситуації, стало отримання якісного зерна придатного для виробництва борошна.

Про це йшлося сьогодні під час наради щодо завершення збирання ранніх зернових культур, попередньої структури посіву озимих культур під урожай 2019 року, яка відбулася під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Марії Савки, інформує прес-служба ОДА.

Участь у заході взяли представники департаменту агропромислового розвитку ОДА, публічного акціонерного товариства “Аграрний фонд”, Державного підприємства “Івано – Франківський комбінат хлібопродуктів”, товариств з обмеженою відповідальністю «Зернопереробна компанія “ЮМАС” та “Калуський комбінат хлібопродуктів”, товариства з додатковою відповідальністю “Івано-Франківський хлібокомбінат”.

Як зазначила посадовець, днями Мінагрополітики України та представники учасників зернового ринку – експортерів зерна – підписали Меморандум про взаєморозуміння на 2018/19 маркетинговий рік, що дозволяє стабілізувати ринок зерна в країні, забезпечити прогнозованість та ритмічність експорту.

Меморандум передбачає взаємодію учасників ринку зерна, обмін інформацією, здійснення моніторингу. Зокрема, в цьому році вперше серед підписантів меморандуму – Всеукраїнська асоціація пекарів та Рада об’єднання підприємств хлібопекарної промисловості “Укрхлібпром”.

“Потреба Івано-Франківської області у продовольчому зерні на маркетинговий рік становить 200 тис. тонн, у тому числі пшениці – 165 тис. тонн. За попередніми даними, очікуваний вал зерна по всіх категоріях господарств становить 760 тис. тонн, у тому числі пшениці – майже 340 тис. тонн. Сільськогосподарські підприємства планують зібрати майже 500 тис. тонн зерна, пшениці – 250 тис. тонн. Проте, через тривалі опади на Прикарпатті, якість зібраного врожаю бажає бути кращою. Очевидно доведеться завозити продовольче зерно з сусідніх областей, а це додаткові фінансові затрати, пов’язані з логістикою. Наразі важко спрогнозувати цінову ситуацію на ринку продовольчого зерна і хліба”, – зазначила Марія Савка.

Також посадовець наголосила, що обласна державна адміністрація готова всесторонньо сприяти керівникам борошномельних та хлібопекарських підприємств щодо вирішення питань, які відносяться до її компетенції.

Принагідно зазначимо, що Мінагрополітики зберігає прогноз врожаю зерна в Україні на рівні 60 млн. тонн. Врожай пшениці очікується на рівні 24 млн. тонн, із них 13 млн. тонн – продовольчих класів. Потреба внутрішнього ринку в продовольчій пшениці складає 4,5 млн. тонн.

Додамо, що в попередньому маркетинговому сезоні Україна експортувала 10 млн. тонн пшениці продовольчих класів.

Читайте також: З вересня в області запрацює програма “Дітям Прикарпаття – якісне харчування”

Категорії
Новини
Новини
Loading...