На Надвірнянщині знайдено старі книги, які передадуть до місцевого музею. ФОТО

Під час ремонтних робіт у Добротівській гімназії Ланчинської ОТ на Надвірнянщині, майстри виявили схованку із старовинними книгами і національним прапором, які пролежали там 74...

Під час ремонтних робіт у Добротівській гімназії Ланчинської ОТ на Надвірнянщині, майстри виявили схованку із старовинними книгами і національним прапором, які пролежали там 74 роки.

Про це повідомив керівник Добротівської гімназії, член Всеукраїнської спілки краєзнавців, лауреат премії І.Вагилевича Іван Янко, – пише МІСТО.

“Завершується перекриття “старого” корпусу Добротівської гімназії і черга кріплення бляшаного листа підійшла до північної сторони. Попри пильну роботу майстрів, я попросив зірвати лист старої бляхи на відстані 2-3 м. від північно-західного кута школи. За інформацією, якою я володів, там мали знаходитися певні історичні джерела з історії нашої школи”, – йдеться у повідомленні.

У конструктивній будові школи, по кутах, є недоступні місця – “пазухи”. До них дісталися важко, можна хіба що зняти бляху. Така нагода випала 17 серпня 2018 року: прорізавши бляху, знайшли те, що пролежало 74 роки. Це книги на українській, польській та німецькій мовах, газети, духовна література, література по пасічництву, догляду за худобою і всяке багато чого іншого, очевидно, із бібліотеки тодішнього директора школи Никифора Микитюка, зауважує пан Янко. Стан знайденого приближений до задовільного, частково книги поїли миші, на них припав порох, понищила пліснява. В майже доброму стані синьо-жовтий прапор, виготовлений у вигляді штандарту, обшитий облямівкою та двома ковтасами в нижній частині.

Усе знайдене передадуть в місцевий музей у Добротові.

Читайте також: У Франківську оприлюднили проект сонячного годинника, який хочуть встановити перед кінотеатром. ФОТО

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...