Мирослав Карабін: “Не секрет, що дитячий та юнацький спорт – фундамент для професійного”

Розвиток фізичного виховання та спорту, особливо серед молодого покоління – питання, яке завжди потребує пильної уваги. Спортивна активність була і залишається ефективним засобом забрати...

Розвиток фізичного виховання та спорту, особливо серед молодого покоління – питання, яке завжди потребує пильної уваги. Спортивна активність була і залишається ефективним засобом забрати дітей з вулиць та скерувати їх невтомну енергію в правильне русло.

У якому стані сьогодні знаходиться дитячий та юнацький спорт на Прикарпатті, про здобутки та проблеми, реалії та перспективи розмовляли з Мирославом Євгеновичем Карабіном, керівником обласної ДЮСШ, заслуженим тренером України з боксу, суддею міжнародної категорії, заслуженим працівником фізичної культури і спорту України, очільником Олімпійського комітету в області, людиною, котра більше ніж 35 років свого життя присвятила спорту, пише МІСТО.

Мирославе Євгеновичу, розкажіть будь ласка, чим живе Івано-Франківська обласна дитячо-юнацька спортивна школа сьогодні?

Живемо повноцінним спортивним життям, зі своїми радощами та проблемами. Тренуємося, готуємося та беремо участь у змаганнях різного рівня. Нещодавно, на початку травня, троє вихованців школи у складі збірної команди України поїхали представляти нашу державу на Всесвітню гімназіаду в Марокко. Юрій Ваків, Вікторія Фабуляк, Оксана Яремина вибороли там золоті нагороди.

Чи маємо привід цьогоріч пишатися досягненнями інших вихованців школи, не лише боксерів?

Звичайно. Копітка праця дає свої результати. З початку року скарбничка медалей наших спортсменів неодноразово поповнювалася. Своїми успіхами постійно радують хокеїсти. Команда Івано-Франківської ОДЮСШ “Легіон-Калуш” 2005-2006 р. н. посіла почесне 3 місце в чемпіонаті України у своїй віковій групі та 1 місце у всеукраїнських змаганнях “Придніпровська ліга”, фінал яких проходив у м. Дніпро. Цьогоріч наші хокеїсти вперше спробували свої сили на міжнародному юнацькому турнірі з хокею із шайбою IceHockeyWorldTournament XXVII, що проходив в Австрії. У квітні молодша група хокеїстів взяла участь у восьмому турнірі “Супер-Контік” JuniorHockeyCup, який відбувся в м. Дружківці, та здобула срібні нагороди. Серед інших командних видів спорту високий результат показали наші баскетболістки. В березні в Івано-Франківську проходив тур Чемпіонату України з баскетболу серед дівчат 2005 р. н. Команда Івано-Франківської ОДЮСШ також взяла участь у цьому турнірі та здобула перемогу!

А некомандні види спорту? Легкоатлети також не обходяться без перемог?

Вагомий результат показав прикарпатський метальник молота, вихованець Івано-Франківської обласної дитячо-юнацької спортивної школи Михайло Гаврилюк. Він виборов ліцензію, прийняв участь у чемпіонаті світу в м. Тампере (Фінляндія) та завоював бронзову медаль. Крім нього, під керівництвом Ярослава Маланюка тренуються інші перспективні хлопці. Той же Назар Форзулаєв. Хлопці показують хороші результати, входять до складу юнацької збірної України. Вірю, що в них буде успішне спортивне майбутнє. Легкоатлет Станіслав Сеник – чемпіон Кубка України з бігу на 800 м, у складі збірної України готується до загальноукраїнських та міжнародних стартів. Олексій Соловій у квітні став призером чемпіонату України. Тож досягнення та напрацювання є, і їх потрібно розвивати далі. Ні для кого не секрет, що дитячий та юнацький спорт – фундамент для професійного.

Що потрібно, аби виховувати на Прикарпатті власних чемпіонів?

Щоб досягти такої амбітної мети, потрібен перш за все професійний, фаховий підхід. Зрозуміло, що, якщо не буде дитячого спорту, то звідки візьмуться професійні спортсмени? У нас є талановиті діти. Є тренери, які своєю роботою довели, що здатні досягати поставлених результатів. Серед них учасники Олімпійських ігор: Валерій Фальов – з важкої атлетики, боксери СервінСулейманов, Віктор Поляков. А також тренери згаданих мною спортсменів: Аїда Євтушенко – баскетбол, Ярослав Маланюк, Юрій Дзундза – легка атлетика, Альберт Шафіков – хокей із шайбою. Тож, якщо хочемо виховувати дітей, які в майбутньому стануть чемпіонами, потрібно створювати спортсменам та їхнім наставникам належні умови. Професійні результати вимагають професійного підходу. Починаючи з матеріально-технічного забезпечення і закінчуючи поїздками на змагання. Лише беручи участь у різних турнірах, спортсмен може професійно рости та претендувати на медалі.

Все впирається в фінансування? Які проблеми ОДЮСШ потребують першочергового вирішення?

Сьогодні вже готова проектна документація щодо реконструкції школи. Проект передбачає облаштування спортзалу, житлового та харчового блоків, котельню. Створення гідних умов для спортсменів дасть можливість запрошувати перспективну молодь з районів і тренувати їх у нас, на місці. Крім того, на базі оновленого комплексу можна буде розвивати міжнародну співпрацю, запрошувати спортсменів з інших країн, наприклад, наших сусідів по Карпатському регіону та ін. Тепер ми зможемо забезпечувати їх харчуванням та проживанням, проводити змагання, і, впевнений – отримаємо запрошення у відповідь приїхати на таких же умовах. А дітям це не лише цікаво, але й корисно. Адже це необхідний спортивний досвід. Тому дуже важливо, щоб наші діти займалися в нормальних умовах, котрі відповідають вимогам сьогодення, а не в морально й технічно застарілих приміщеннях. Якщо нічого не робити, не змінювати, ніхто не захоче ні тренуватися, ні приїжджати до нас. І весь розвиток спорту залишиться на рівні порожніх декларацій. Також школі необхідний автобус. Коли матимемо свій транспорт, спортсмени зможуть їздити на змагання по Україні та за кордон. Тому ставимо питання перед владою знайти фінансову можливість та придбати автобус хоча б на 30 місць. Ви палкий прихильник спорту. Розвиток та популяризація активного способу життя – один із напрямків Вашої роботи як керівника відділення Національного Олімпійського комітету в області.

Як популяризуєте спорт?

Приємно зазначити, що наше суспільство робить кроки до оздоровлення нації. Погляньте, скільки людей бігає довкола озера, займається у спортклубах. Бути струнким, спортивним, у гарній фізичній формі – нині модно. Тому цей тренд на здоровий спосіб життя слід усіляко підтримувати. Я певен, що ми повинні не тільки готувати спортсменів високого класу, але й змалку формувати у дітей інтерес до фізичної культури як важливого елементу загального розвитку. Відтак проводимо різноманітні заходи – у школах, садочках, на яких діти зустрічаються з олімпійцями, особисто знайомляться з чемпіонами та завжди отримують від нас приємні подарунки на згадку. Власний приклад, історія успіху відомого спортсмена надихає краще, як тисяча слів.

У другу суботу вересня відзначають День фізичної культури та спорту. Що б Ви побажали колегам та спортивній громадськості нашого краю?

Щиросердечно вітаю усіх спортсменів, тренерів, працівників та фахівців сфери фізичної культури і спорту з цим святом. Завдяки Вашій праці фізична культура і спорт набули широкої популярності серед мешканців Прикарпаття, стали важливими чинниками формування активного і здорового способу життя, всебічного і гармонійного розвитку людини. Ваші спортивні здобутки на міжнародних аренах возвеличують наш край та Україну у світовому співтоваристві. На Вашу честь звучить у різних куточках світу гімн нашої держави. Сьогодні перед Вами стоїть важливе завдання – підготовка та участь спортсменів Прикарпаття у майбутніх ХХХІІ літніх Олімпійських іграх 2020 року в Токіо. Я впевнений, що це завдання Вам під силу і Ви порадуєте нас підкоренням нових спортивних вершин. Бажаю Вам успішних стартів, спортивних перемог в ім’я України. Вірю у Вашу цілеспрямованість, волю і силу духу – усе те, що допомагає мужнім людям здобувати перемоги, будувати своє життя, свою долю. Щиро бажаю Вам і Вашим рідним миру, добра, злагоди і благополуччя.

Автор: Наталія КРІЛЬ

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Читайте також: Подробиці ДТП у Коломиї: прибули родичі загиблих з Чернівців та встановлено причину аварії

Категорії
ІНТЕРВ'Ю
Новини
Loading...