“Мальований дзбаник”: у Косові пройшов V фестиваль кераміки, ремесел та фольклору. ФОТО

На два дні Косів перетворився на центр кераміки, ремесел та фольклору – вп’яте у місті проходив фестиваль “Мальований дзбаник”. “Вже вп’яте місто Косів Косівського...

На два дні Косів перетворився на центр кераміки, ремесел та фольклору – вп’яте у місті проходив фестиваль “Мальований дзбаник”.

“Вже вп’яте місто Косів Косівського району Івано-Франківської області приймало в себе оригінальний обласний фестиваль кераміки, ремесел та фольклору і V фест-конкурс «Мальований дзбаник». (Дзбаник – це глекоподібний посуд, а традиція його розмальовувати сьогодні переросла в таке явище, як косівська мальована кераміка), – як це було розповів Володимир Питлюк на сайті ludyne.if.ua.

У програмі фестивалю були– виставка-ярмарок творів майстрів-керамістів та інших видів мистецтва, урочистий концерт, конкурси, майстер-класи, етнічні смаколики, гончарна ватра.

Фест-конкурс організовують і проводять: БО “Благодійний фонд “Автентика Гуцульщини”, Косівська регіональна організація Національної спілки художників України, відділ культури Косівської РДА, Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва ЛНАМ, Вербовецька сільська рада та Національний природний парк “Гуцульщина”.

В парку та по вул. М.Грушевського просто неба розгорнулася виставка- ярмарок керамічних виробів від знаних косівських майстрів, де всі охочі могли придбати оригінальну авторську кераміку та спробувати себе в роботі за гончарним кругом.

На другий день фестивалю, під звуки трембіт трембітарів РІЧКІВСЬКОГО БК та виступів фольклорного колективу КДШМ “КОСІВСЬКІ ВІЗЕРУНКИ”, учнів Яворівської ЗОШ та Софійки ТАРАСЮК на літній сцені відбулося урочисте відкриття свята.

Поважну косівську громаду та чисельних гостей привітали декани Косівських деканатів УПЦ(КП), УАПЦ, УГКЦ, митрофорні протоієреї – Іван БЛИЗНЮК(УПЦ(КП), Дмитро ЯНІВ(УАПЦ), Роман ІВАНЮЛИК(УГКЦ), які поблагословили фест-конкурс.

З вітальними словами виступили організатори фестивалю та поважні гості з Києва, Снятина , Вижниці, Верховини, Івано-Франківська та Тарнува (Польща).

Юрій СТЕФУРАК, голова Косівської районної організації Всеукраїнського товариства “Гуцульщина”, вручив почесні медалі “Найповажніші гуцул та гуцулка” видатній особистості Косівщини, ветерану медичної галузі, краєзнавцеві, філателісту та офтальмологу Володимиру ТУТУРУШУ, якому днями виповнилося 90 років, та поетесі, письменниці, автору багатьох книг, краєзнавцю та філологу Марії ЛАЗАРОВИЧ.

Після офіційної частини фестивальну програму продовжили танці та співи від місцевих та приїжджих фольклорних колективів і виконавців.

Святкову атмосферу свята для косівчан та гостей етно-фестивалю “Мальований дзбаник” створювали

– оркестр народних інструментів Річківського БК

– фольклорний колектив “МОЛОДА ГУЦУЛІЯ” Яворівської ЗОШ,

– солісти -вокалісти-Марина КАРПНЮК, Вікторія МАГНИЧ, Діана КОПИЛЬЧУК, Вікторія КІЩУК,

– танцювальний колектив “СВАРГА” Коломийського міського ПК “Народний Дім”,

– дитячий оркестр народних інструментів “ПЕРВОЦВІТ” с.Марківка Коломийського р-ну,

– фольклорний колектив “ВІДЛУННЯ КАРПАТ” с.Пнів Надвірнянського району, які показали на сцені фрагмент Пнівського весілля, зокрема збирання молодої до шлюбу та прихід молодого,

– фольклорний родинний колектив “ЧЕРЕМОШ” с.Завалля Снятинського р-ну,

-фольклорний гурт “ГУЦУЛОЧКА”,с.Лукавці Вижницького р-ну, Чернівецької обл.,

– фольклорно-етнографічний колектив БК с.Буковець, Верховинського р-ну, які представили глядачам фрагмент гуцульського весілля,

– хор “ПРИКАРПАТТЯ” НД с.УГОРНИКИ Івано-Франківської міськради,

– вокальний ансамбль “МАЛЬВИ” Яблунівської ОТГ,

– фольклорний колектив “ОСІННЄ ЗОЛОТО”, які і співали, і танцювали та провели майстер-клас танцю “МОСКАЛІВСЬКИЙ ПОЛОНЕЗ”, який залюбки підтримали глядачі.

На закінчення фестивальної програми свої твори гостям фестивалю читала письменниця та поетеса Марія ЛАЗАРОВИЧ.

Вечором для косівчан та гостей співали відомі естрадні гурти та виконавці”, – йдеться в дописі.

Світлина від Володимира Питлюка.

Світлина від Володимира Питлюка.

Світлина від Володимира Питлюка.

Світлина від Володимира Питлюка.

Світлина від Володимира Питлюка.

Світлина від Володимира Питлюка.

Світлина від Володимира Питлюка.

Світлина від Володимира Питлюка.

Світлина від Володимира Питлюка.

Світлина від Володимира Питлюка.

Читайте також: У Івано-Франківську впродовж вересня пройде фестиваль органної музики. ВІДЕО

Категорії
Новини
Новини
Loading...