Прикарпатські депутати дискутували через заборгованості перед бюджетниками

Понад 40 хвилин депутати Івано-Франківської обласної ради гаряче дискутували через звернення до керівництва держави щодо виплати зарплати працівникам бюджетної сфери. Як зауважив ініціатор звернення,...
Понад 40 хвилин депутати Івано-Франківської обласної ради гаряче дискутували через звернення до керівництва держави щодо виплати зарплати працівникам бюджетної сфери.

Як зауважив ініціатор звернення, депутат Манолій Піцуряк, на оплату праці бюджетникам Прикарпаття до кінця бракує  336,7 мільйонів гривень, інформує Бліц-Інфо.

“У тому числі по закладах охорони здоров’я, які фінансуються за рахунок коштів медичної субвенції 171,7 млн. грн., установах освіти 139,2 млн. грн., інших закладах 25,8 млн. грн. Як наслідок, виникла заборгованості з виплати зарплати працівникам бюджетних установ, що фінансуються з місцевих бюджетів на 01.09.2018 р. в сумі 127,8 млн. грн., в тому числі прострочена заборгованість по галузі охорони здоров’я – 17,2 млн. грн., освіти – 12,9 млн.грн.

Найбільше це відчутно у закладах Богородчанського, Верховинського, Косівського, Тлумацького, Рогатинського, Коломийського районів, де за рахунок вересневих призначень частково погашено заробітну плату за червень-липень 2018 року. Водночас, зазначене створює фіскальний дисбаланс та призводить до протермінування у сплаті обов’язкових податкових платежів, що в свою чергу відбивається на додаткових фінансових витратах бюджетних установ у вигляді штрафних санкцій.

Одночасно управліннями державної казначейської служби України блокуються рахунки, за результатами перевірок працівниками управління Держпраці накладаються штрафи на керівників закладів бюджетної сфери за порушення законодавства про працю в частині несвоєчасної виплати заробітної плати. Обмеженість фінансового ресурсу місцевих бюджетів області та неможливість вирішення питання шляхом внутрішніх резервів ставить під загрозу повноту та своєчасність здійснення таких виплат”, – зазначив Піцуряк.

Відтак, закликав депутатський корпус підтримати звернення до Уряду та міністрів з проханням виділити з держбюджету додатково 336,7 млн. грн.

 “Я не ставлю питання заради піару, це дійсно критична ситуація. Люди сидять без зарплати. Я, як лікар, вважаю, що це геноцид у медичній сфері. Вже вересень, а зарплати частково виплачені ще за червень-липень. Якщо у сім’ї двоє бюджетників, то за що вони мають жити? Місцеві бюджети виділяють кошти, але вони не можуть перекрити цю бюджетну діру. А в держбюджеті одразу заклали лише 64% з необхідних коштів”, – зауважив Манолій Піцуряк.

Натомість голова фракції БПП Остап Дзеса звернув увагу на роздуті штати у лікарнях та небажання реформуватись.

“Ми це питання обговорюємо з сесії на сесію. І щоразу просимо дати більше грошей з державного бюджету. Ми так само любимо медиків та освітян, але тут мова йде вже не про соціальну складову, а політичну. Бо весь час кажемо, що бракує на зарплати, але маємо роздуті штати. От у Богородчанському районі лікарня має половину працівників, оформлених на 0,25% . А податкові відрахування йдуть як з цілої ставки. При тому, є брак пацієнтів. Це дані статистики. При тому, зарплатні діри мали би перекривати і з районних бюджетів, а не тільки просити коштів з держбюджету”, – вважає Дзеса.

Дзесу підтримав і його колега Андрій Левкович. Мовляв, виходить, що в Богородчанщині на одну породіллю витрати сягають понад 20 тисяч, в той час як в іншому районі – трохи більше 4 тисяч гривень.

Манолія Піцуряка таке зауваження обурило.

“У нас породіллі отримують все необхідне і ні за що не платять. Таке порівняння є некоректне”, – впевнений Піцуряк.

А депутат Василь Попович дорікнув, що рахувати витрати і шкодувати грошей на нове життя маленького українця взагалі некоректно. Мовляв, ще трохи такої політики уряду і народжувати вже не буде кому.

Градус в залі знизив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, закликавши до конструктивного діалогу.

“У нас попереду вибори і буде дуже багато популізму і піару. Дуже хочу, щоб ми до вирішення питання підходили конструктивно, бо люди цього хочуть. Тому задаю питання, “Хто винен у нестачі коштів?”. Якщо ми говоримо про нестачу коштів на заробітну плату – то це Кабмін. Якщо він не дає гроші, то звідки районна рада зможе взяти гроші? Держава не буде брати на себе зобов’язання утримувати лікарню де працює 180 людей і 15 пацієнтів. Це соціальна проблема, бо люди мають мати роботу. Але ми перетворюємо лікарню на касу. То може треба брати і на себе відповідальніст? Жодна держава такого навантаження не витримає. Треба брати і на себе відповідальність, але не перекладати вину на інших”, – зауважив Олександр Сич.

У підсумку запропоноване звернення підтримали лише 41 депутат, тож рішення не прийняли.

Читайте також: “Щоб я зараз не пояснював – нічого не зміниш”, – Голубош про смертельну ДТП за участі його авто

Категорії
Новини
Новини
Loading...