Зміни та нововведення-2018: хто з прикарпатців отримає субсидії на новий опалювальний період

З приходом осені франківці активно почали цікавитися чи отримають вони субсидії на новий опалювальний період. Як відомо, в кінці квітня уряд прийняв нову програму...

З приходом осені франківці активно почали цікавитися чи отримають вони субсидії на новий опалювальний період.

Як відомо, в кінці квітня уряд прийняв нову програму житлових субсидій, згідно з якою частина громадян може втратити право на державну допомогу з оплати житлово-комунальних послуг, пишуть Версії.

Отож, кому пощастить цього року? Хто повинен обов’язково оновлювати документи для нарахування субсидій? Та які суттєві зміни чекають на мешканців міста, розповів директор Івано-Франківського міського департаменту соціальної політики Василь Семанюк.

Станом на 1 травня 2018 року у Франківську було близько 46 тисяч домогосподарств, які отримували субсидії. Після закінчення опалювального сезону відбулися суттєві зміни.

Враховуючи нововведення, департаментом соцполітики було проведено автоматичний перерахунок, в результаті із 46 тисяч субсидії залишили лише для 15 тисяч сімей. Це ті люди, які згідно нових положень мали право на автоматичний перерахунок субсидій. Решта мали звертатися знову із заявами та деклараціями.

Хто мусить оновити документи:

Особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою. Якщо раніше за однією адресою були зареєстровані, наприклад чоловік, дружина та донька, а чоловік доньки зареєстрований за іншою адресою, то бралися до уваги лише доходи тих, хто зареєстрований цією адресою. Зараз ці люди мають звертатися знову і декларувати доходи того члена сім’ї, який не зареєстрований за даною адресою. Тоді для розрахунку субсидії будуть братися до уваги їхні доходи, але субсидію буде розраховуватися на тих, хто зареєстрований.

Хто втратить право на субсидію:

Власники великих квартир та будинків.Люди, які мають квартиру де загальна площа перевищує 120 кв.м., або будинок де площа перевищує 200 кв.м. взагалі втратили право на субсидію.

Власники автомобілів. Якщо сім’я має транспортний засіб з дати випуску якого минуло менше ніж 5 років, також втрачає право на субсидію. Але ці люди можуть звернутися до комісії, і якщо сім’я перебуває в складних життєвих обставинах, то комісія може розглянути питання про призначення субсидії.

Люди, які не працюють, не сплачують єдиний соціальний внесок, також втратили право на субсидію. Для того щоб отримати субсидію вони мають сплачувати єдиний соціальний внесок (900 гривень в місяць). Людина може не працювати, але вона укладає угоду, сплачує соціальний внесок і отримує субсидію. Якщо перестає сплачувати ці кошти, тоді субсидію відміняють і всі кошти, які були перераховані повертаються в державний бюджет.

Боржники. Якщо по закінченню опалювального сезону заборгованість перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 гривень), то умовою для призначення субсидії є сплата заборгованості, укладання договору про реструктуризацію, або, якщо людина оскаржує в суді, тоді має бути ухвала суду про відкриття виконавчого провадження.

Власники покупки вартістю понад 50 тис.грн.Якщо сім’я здійснила покупку на суму більше 50 тисяч гривень, вона також немає права на субсидію.

Нововведення, які ввів уряд:

Якщо люди перебувають за кордоном протягом більше 60 днів, за які нараховується субсидія, то вони також не мають права на субсидію. У випадку коли людина там офіційно працює або навчається, тоді можуть нарахувати субсидію. Тобто потрібно чесно декларувати свої доходи, отримані за кордоном.

Як повідомив директор департаменту, зараз розділили повноваження комісій при районних управліннях соцзахисту, райдержадміністраціях, обласних центрах і містах обласного значення.

«Є цікавий парадокс, якщо жителям сільської місцевості комісія може надати дозвіл на призначення субсидії навіть, якщо навіть людина не працює і не сплачує соціальний внесок, то міська комісія такого права немає. Вона може надати субсидію лише в тому випадку, коли людина перебуває в складних життєвих обставинах, які викликані довготривалою хворобою і це має бути підтверджено висновком лікувального закладу», – пояснив Василь Семанюк.

Процес призначення субсидій триває постійно і звертатися можна в будь-який час. Якщо люди мають певні доходи і не підпадають під ті категорії, які не мають права на отримання субсидії, то вони один раз звернулися і далі вже відбувається автоматичний перерахунок. Всі інші мають звертатися двічі на рік, якщо звернуться у вересні то розглядається призначення субсидії на неопалювальний сезон, з жовтня починається опалювальний сезон і вони мають знову звернутися в департамент соціальної політики із заявою та декларацією.

Читайте також: Світовий телеканал “AlJazeera” підготував сюжет про франківський університет нафти і газу. ВІДЕО

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...