Цимбали для сина: прикарпатський майстер розповів, як виготовляє старовинний гуцульський інструмент. ФОТО/ВІДЕО

Українську народну музику важко уявити без цимбалів. Цей старовинний струнний інструмент був невід’ємним атрибутом весіль та інших святкових подій, народні ансамблі завжди мали у...

Українську народну музику важко уявити без цимбалів. Цей старовинний струнний інструмент був невід’ємним атрибутом весіль та інших святкових подій, народні ансамблі завжди мали у своєму складі цимбаліста.

 Зараз вже мало хто може навчити грі на цимбалах, та й сам інструмент купити доволі непросто: цимбали виготовляють на замовлення лише на одній фабриці у Львові. Є також кілька майстрів, які роблять цимбали власноруч.

Іван Дзінчук із карпатського села Космач – один із небагатьох українських майстрів, що сьогодні роблять цимбали. Цей інструмент, що раніше звучав чи не на кожному українському весіллі, сьогодні є рідкістю. Одні з перших цимбалів Іван свого часу зробив для свого сина, не знайшовши у продажу якісного інструмента, пише Ukrainer.

“Ходив до оного чоловіка в Шепіт і там вчився робити цимбали. Він мені багато розповідав. Креслення я знав і вчився”, – розповідає Іван.

Чоловік змайстуравав понад 30 гуцульських цимбалів. Музичні інструменти виготовлені його руками є в Канаді, Польщі, Намеччині ну і звичайно в Україні.

“Цимбали виготовляються приблизно впродов двох місяців. Одна з найважливішиз деталей – це дерево. Для цимбалів найркраще підходить явір”, – каже майстер.

Світлина від Ukrainer.

Світлина від Ukrainer.

Категорії
ФОТО/ВІДЕО
Новини
Loading...