Підприємець із Прикарпаття відроджує вівчарство. ФОТО

Василь Стефурак – підприємець із села Молодятин на Франківщині. Шість років тому вирішив створити бізнес у тому районі, де народився. Зупинився на вівчарстві. Цим...

Василь Стефурак – підприємець із села Молодятин на Франківщині. Шість років тому вирішив створити бізнес у тому районі, де народився. Зупинився на вівчарстві. Цим ремеслом здавна славився його край. І тепер чоловік планує знову відновити його в регіоні.

Сьогодні Василь Стефурак активно працює над молочністю стада та завозить молочні породи. Останнє поповнення – вівці остфризької породи, які дають по 4-5 літрів молока щоденно. Нині вівчарі навчилися виготовляти й продавати смачні та якісні продукти з овечого молока, тож очевидним є факт: що більше стадо дає молока, тим краще, пише МІСТО.

Карпатський вівчар самостійно освоював способи лікування захворювань, щоразу робив відбір слабких ягнят, аби ті не потрапили в стадо. На фермі наразі живуть 300 овець його власної селекції. На їх виведення у фермера пішло багато часу, зусиль і коштів.

Україна здавна славилася вівчарством: колись  поголів’я овець та кіз, котре здебільшого зосереджувалося саме в Карпатах, налічувало близько 20 мільйонів голів. Нині ж, як каже Василь Стефурак, посилаючись на власні джерела, ця кількість коливається в межах лише 200 тисяч.

“За роки незалежності ми втратили генофонд якісних і продуктивних тварин. Але десь у горах ще залишилися поодинокі вівчарі. І треба їх підтримувати, треба заохочувати нових. А єдиний стимул для гуцула — це гривня. Тож в Україні треба монетизувати продукцію вівчарства. Якщо ми не нагодуємо місцевий народ тут, на місці, то не буде нічого хорошого. Чому весь світ сьогодні бореться за малий бізнес? Бо це – основа продовольчої безпеки кожної країни”, – зазначає Василь Стефурак

Нещодавно фермер зареєстрував і очолив обласний осередок Асоціації вівчарів України. Тож тепер допомагає охочим розводити вівці не лише у власній Печеніжинській громаді, а й на всій Івано-Франківщині та в сусідніх областях. Крім того, фермер переконаний, що таке об’єднання допоможе реально відстоювати інтереси вівчарів у владних кабінетах.

Читайте також: Сирота з Залучанського дитбудинку після 9-річної розлуки побачила братів і сестру. ФОТО

Категорії
ІНТЕРВ'Ю
Новини
Loading...