На Коломийщині встановили пам’ятний хрест на місці криївки воїнів УПА. ФОТО

Днями громада села Великий Ключів, що на Коломийщині, разом з укропівцем Ігорем Костюком, активістами Генадієм Романюком та Ольгою Баранецькою освятили пам’ятний хрест. Його встановили...

Днями громада села Великий Ключів, що на Коломийщині, разом з укропівцем Ігорем Костюком, активістами Генадієм Романюком та Ольгою Баранецькою освятили пам’ятний хрест. Його встановили на місці криївки воїнів УПА.

«Напередодні достовірність розташування криївки підтвердили місцеві мешканці. Ми знаємо, що тут загинули кілька воїнів. Зокрема, Іван Кулик «Сірий», та подружжя повставнців Дронюків з села Великий Ключів», – розповів укропівець.

Цікавою є постать повстанця «Сірого». Згідно з історичними довідками, Іван Кулик народився у с. Грабове на Донеччині. Служив офіцером червоної армії, потрапив у німецький полон. Як східняк опинився у Карпатах – точно не відомо. За однією з версій, він з групою полонених утік з концтабору й дістався Карпат. Серед утікачів був член ОУН, який і привів полонених до повстанців у район Коломиї. За іншою версією, групу полонених відбив підрозділ УПА. У тій групі був і Кулик.

«Уродженець Донеччини з 1946 року був військовим референтом, згодом — референтом пропаганди Коломийського окружного проводу. В жовтні 1950 року Іван Кулик-«Сірий» отримав звання сотника УПА та став окружним провідником повстанців Коломийщини. А це ще раз доводить, що Україна від сходу до заходу – Єдина. І що хлопці зі сходу ще тоді, у лавах УПА, боролися за Незалежність нашої Батьківщини», – наголосив Ігор Костюк.

Восени 1951 року зрадник Роман Тучак, «Кіров» видав інформацію про місце знаходження криївки. Троє повстанців підірвали себе гранатою при спробі захоплення в полон. За словами укропівців, встановлення пам’ятного хреста – важлива подія для краю. Однак, надалі працюватимуть над пошуком залишків криївки та її відновленням.

Світлина від УКРОП Прикарпаття.Світлина від УКРОП Прикарпаття.Світлина від УКРОП Прикарпаття.

На правах реклами

Категорії
Новини
Новини
Loading...