Франківець відправиться в Антарктиду, щоб написати книгу про найзагадковіший континент

Письменник і журналіст з Івано-Франківська Маркіян Прохасько проведе два місяці – лютий і березень 2019 року – з українськими полярниками на антарктичній станції “Академік...

Письменник і журналіст з Івано-Франківська Маркіян Прохасько проведе два місяці – лютий і березень 2019 року – з українськими полярниками на антарктичній станції “Академік Вернадський”. Підсумком його експедиції стане нон-фікшн книга про Антарктиду.

Випускник журналістики УКУ франківець Маркіян Прохасько зараз мешкає і працює у Львові. Пише колонки та репортажі для різних видань, а цього року світ побачила його перша проза – книга “Нестримна сила води”. Наступною книгою Маркіяна Прохаська буде репортаж про Антарктиду, куди він мріє потрапити з 2013 року, пише Курс.

 “Я завжди хотів побачити світ. Антарктида – це якась така максима. Вона найнедосяжніша з континентів, найнедослідженіша, найзагадковіша. Можливо, це ілюзія, але здається, що там можна побачити планету такою, якою вона була тисячі років тому. Це манить”, – розповідає Маркіян про свою мрію.

Маркіян Прохасько 

Кілька років тому у своєму записнику з планами на майбутнє журналіст так і записав: “Антарктида”. Він постійно повертався до думки про мандрівку до найпівденнішого континенту: читав статті, дивився фільми, вивчав мапу. “Може, це звучить дивно, але морально я готовий до Антарктиди вже багато років. Немає взагалі ніякого страху, і мене навіть дивує: чого ж тут боятися? Я не раз дивився на розташування станції “Академік Вернадський” і журився, що вона у такій порівняно теплій частині континенту. Колись бачив американський фільм про станцію “Амундсен-Скотт”, то вона взагалі на Південному полюсі. Оце дійсно далеко!” – каже Маркіян.

Одного разу в програмі Майкла Щура він побачив інтерв’ю з Євгеном Диким – керівником Національного Антарктичного наукового центру. “Щирість і життєва радість, яку випромінював пан Євген, знову повернули мене до думок про Антарктиду. Я подумав, що це може бути дуже навіть реально. Довго не міг знайти контакти пана Дикого. Дивовижно, але знайшов його за день чи два після того, як він поширив оголошення про відкриття вакансій у експедиції на 2019 рік. Я йому написав, потім ми зідзвонилися. Пояснив йому свій задум про книгу, і він сказав, що це дуже актуально. Він дав мені “зелене світло”, і я почав шукати можливостей втілити план”, – розповідає Маркіян.

На сьогодні в Маркіяна Прохаська є домовленість про видання книги з львівським “Видавництвом Старого Лева”. А от кошти на дорогу він має зібрати сам. Сума чимала – майже 3 тисячі доларів у два боки. Наприкінці січня він має полетіти в Чилі, а звідти з командою полярників 24-ї Української антарктичної експедиції на судні добратися до “Академік Вернадський”. “Для мене важливо, що мені викликалися допомогти, зокрема й фінансово, багато людей, про яких я обов’язково розповім і яким я безмежно вдячний. Це додає віри, що така ідея хороша, а книга – потрібна”, – каже Маркіян.

Зараз він дозбирує кошти на авіаквитки, купує спорядження і все, що потрібно для роботи в Антарктиді. Коли вирішить логістичні питання, візьметься за вивчення наукових праць полярників, з якими проведе два місяці на станції.

“Я хотів би жити на станції, як всі: як вже там мене розмістять. Хочу долучатися до всіх можливих вилазок і справ. При потребі відгортати з усіма сніг, а потім грітися гарячим чаєм. Це я трохи жартую, бо не дуже знаю подробиць того, як живуть на антарктичних станціях. Але хотів би, власне, щоб за два місяці було багато цікавих і теплих розмов. Не хотів би напружувати своєю журналістською особою людей, які там працюватимуть. Не хотів би ставити забагато питань – лише час від часу робити більш класичні інтерв’ю. А за два місяці разом з науковцями і працівниками хотів би скласти уявлення про те, які люди їдуть в такі експедиції і навіщо, що їх туди веде, чим вони цікавляться у науці і світі, про що пишуть, що хочуть змінити”, – ділиться Маркіян Прохасько.

Національний Антарктичний науковий центр

Письменник планує заглибитися і в історію досліджень Антарктиди, її географію та види, що населяють континент, у питання зміни клімату, танення льодовиків тощо. “Але оскільки писатиму для людей – то у центрі книги має бути людина”, – каже Маркіян.

Книга Прохаська про Антарктиду має вийти до 200-річчя відкриття континенту, яке відзначатимуть у січні 2020 року. Це буде головний підсумок його експедиції. Але, окрім цього, журналіст планує під час роботи регулярно писати про життя українських полярників для різних медіа, а також вести спеціальну тематичну сторінку у Facebook.

Кошти можна переказувати на картку Маркіяна Прохаська: 5168 7555 2918 4794 у Приватбанку. Дорога далека і непроста – жодна гривня не буде зайвою.

Читайте також:  Зірка серіалу “Рабиня Ізаура” подорожувала Карпатами. ФОТО

Категорії
СТАТТІ
Новини
Loading...