Історія очима дітей. Нагородили переможців творчого конкурсу робіт на патріотичну тематику. ФОТО

Боротьба, перемоги, поразки, розчарування і надії. Усе це – історія ЗУНР і Січового Стрілецтва. Її у прозі та поезії описували учні івано-франківських шкіл, які...

Боротьба, перемоги, поразки, розчарування і надії. Усе це – історія ЗУНР і Січового Стрілецтва. Її у прозі та поезії описували учні івано-франківських шкіл, які взяли участь у щорічному, уже п’ятому за рахунком, творчому конкурсі робіт на патріотичну тематику від благодійного фонду Олександра Шевченка.

Переможців фінального, третього етапу, теж уже за традицією, нагороджували грамотами, книгами та грошовими преміями.

 «Ми маємо кордон, герб, пісню, патріотичний клич у армії, наш повстанський марш. Ми творимо державу. І важливо, щоб діти пам’ятали, завдяки кому маємо цю країну і як непросто будувати її», – каже керівник проекту Олександра Мечева.

 У благодійному фонді Олександра Шевченка переконані: конкурс так полюбився школярам, бо є близьким чи не кожній українській сім’ї.

 «Зараз, в епоху ґаджетів й інших інформаційних технологій, діти все більше живуть у віртуальному світі. А саме цей конкурс забирає дітей у реальність та доводить, що історія України – не менш захоплива, пригодницька, героїчна, а головне – реальна. ЇЇ творили і творять прості люди», – каже представник благодійного фонду Олександра Шевченка, укропівець Володимир Олійник.

 Серед найкращих робіт – твір одинадцятикласниці Уляни Струтинської. Дівчина писала його у оригінальному стилі, де кожне перше слово починається на літеру “С”.

 «Витратила багато часу, аби знайти відповідні слова, які підходять цій темі, щоб твір вийшов змістовний. Хотіла показати , що наша мова багата і навіть на одну літеру можна написати хороший твір», – каже дівчина.

 Не тільки Улянин твір вразив членів журі.  Загалом у конкурсі взяли участь більше сотні школярів. Всі твори читали із захопленням. Кажуть члени журі. Адже у кожному творі діти зуміли відобразити реальні історії періоду Західноукраїнської народної республіки.

 «Писали дуже багато творів про те, що відбувалося в їхніх родинах. Тобто історія безпосередньо торкнулася долі багатьох сімей з Галичини. І діти, готуючись до цих творів, спілкувалися з батьками, бабусями, дідусями та писали про це у своїх творах», – каже голова журі Валентина Габорак.

Головне завдання конкурсу, розповідають організатори, – спонукати дітей  ще більше досліджувати сторінки української історії. І не забувати події, які колись торкнулися наших предків.

 На правах реклами

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...