У Франківську фасад одного з історичних будинків рекоструюють до кінця весни

І продуктивне русло увійшов процес реставрації фасаду будинку в Івано-Франківську на вулиці Леся Курбаса, 5-7-9.До робіт на об’єкті вдалося залучити кваліфікованих спеціалістів-реставраторів, які щойно...

І продуктивне русло увійшов процес реставрації фасаду будинку в Івано-Франківську на вулиці Леся Курбаса, 5-7-9.До робіт на об’єкті вдалося залучити кваліфікованих спеціалістів-реставраторів, які щойно завершили роботи на фасадах будинків на вулиці Шевченка, повідомляє прес-служба департамент архітектури та містобудування.

Станом на сьогодні вже виконано близько 60% робіт. Буквально протягом наступного тижня будуть зняті риштовання.

Бюджету міста, згідно з проектно-кошторисною документацією, реставрація цілого фасаду, включно з реставрацією вхідних дверей, буде коштувати всі 941 695 грн. та й ще 20 коп.. Реставрація, згідно договірних зобов’язань, мала бути завершена ще в останній день літа, однак через брак кваліфікованих фахівців це зробити не вдалося. Тож тепер в планах повністю завершити роботи з реставрації буд инку на вулиці Леся Курбаса, 5-7-9 до кінця весни наступного року, кажуть в департаменті.

Таким чином, в історичній частині міста вчергове, після реставрації фасаду будинків на вулиці Гетьмана Мазепи, 5, 7, 9, постане у всій своїй вишуканості кращий зразок архітектури в стилі Віденської сецесії. До слова, це один з найпротяжніших по фасаду історичних житлових будинків – близько 65 метрів.

Володимир Ідак, начальник відділу охорони культурної спадщини говорить, що аналізуючи досвід реставраційних робіт 2016-2018 років, вже можна робити деякі висновки і на наступні роки їх враховувати при організації процесу.

«Це стосується зокрема і створення місцевих реставраційних майстерень: по роботі з фасадною ліпниною, декоративним погонажем, тощо; по роботі з деревом, включно з реставрацією столярних виробів; по роботі з каменем; художнє ковальство, бляшані декоративні роботи.Буде добре як сформується конкурентне середовище з підприємців в цій галузі, виховуватимуться висококласні спеціалісти-реставратори, – каже архітектор. – Ще залишається складне питання співучасті в роботах з реставрації будинків їх співвласників. Однаково це стосується, як власників комерційних приміщень будинків, так і власників житла, квартир. Департамент буде ініціювати розробку та впровадження міського положення про дольову участь в фінансуванні реставраційних робіт всіх співвласників об’єктів. Це сприятиме самоорганізації мешканців для ефективного підтримання в належному стані пам’яток архітектури. Також, на реставрацію своїх об’єктів-пам’яток будуть зорієнтовуватись як державні так і комунальні установи, підприємства та приватні власники».

Читайте також: Як в Івано-Франківську відзначатимуть День Гідності та Свободи

Категорії
Новини
Новини
Loading...