Як в Івано-Франківську п’ять років тому розпочинався Євромайдан

Пять років тому, 21 листопада 2013 року на центральну площу столиці вийшло кілька десятків здебільшого молодих людей, які були обурені рішенням уряду України призупинити...

Пять років тому, 21 листопада 2013 року на центральну площу столиці вийшло кілька десятків здебільшого молодих людей, які були обурені рішенням уряду України призупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Така ж ситуація почала спостерігатися і в інших містах. Одним із перших до цього протесту приєднався Івано-Франківськ. Опівночі молодь почала збиратися біля міської ратуші. Опісля було обумовлено встановити наметове містечко на Вічевому майдані в самому центрі міста, пише Бліц-Інфо

Того дня, 22 листопада, вже вдень біля наметного містечка зібралось близько півтори сотні людей. В знак протесту молодь вийшла на мітинг. Не змогли бути осторонь і франківські депутати. Так, Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус скликав “євроінтеграційну сесію” на 23 листопада, а облрада мала зібратися 26 числа. Обидва засідання проходили на Вічевому майдані.

Того ж вечора іванофранківці на Вічевому Майдані утворили живий напис «ЄС» тримаючи в руках над собою сині та жовті папірці. А дійство було зафіксоване на відеокамеру із верхнього поверху будинку, який знаходиться поруч. Паралельно активно збиралися підписи під зверненням до президента України Віктора Януковича. Тоді ж провели перше віче із закликами до активних дій, а депутати зачитали своє звернення до президента.

Пізніше вночі були перші чутки про можливі провокації, які спростовувала міліція.

У суботу, 23 листопада, відбулася сесія міськради. З трибуни виголошувалися палкі гасла. Того ж вечора на Вічевому майдані відбувся черговий мітинг, на якому виступив народний депутат Олександр Сич, який пообіцяв вже незабаром організувати свою приймальну на території «євромайдану», бо побоювався знесення наметового містечка силовиками. Тоді депутати міськради припускалися думки, що з хвилини на хвилину може початися примусовий демонтаж наметового містечка активістів “Євромайдану” в Івано-Франківську.

У неділю, 24 листопада, на Київський майдан вийшло більше 100 тисяч людей. Того ж дня відбулася бійка з «Беркутом» під КМУ. А тим часом соцмережами та у ЗМІ почали ширитися фото з підтримкою акції з різних куточків світу.

В Івано-Франківську на денне віче прийшло кілька тисяч людей. Негода їм не завадила. Того ж дня відбувся перший конфлікт з міліцією. 

Тоді ж відбувся перший виступ тодішнього голови ОДА Василя Чуднова. Він висловив “підтримку” мітингуючим, заявивши, що не дозволить провокацій та подякував за підтримку Президента та його курсу на євроінтеграцію.

«Прикарпатці, будь ласка, ще раз вам дякую, що підтримуєте Президента і його курс на євроінтеграцію», – заявив тоді Василь Чуднов.

Ці слова нового губернатора учасники мітингу зустріли скандуванням «Ганьба!», тож йому довелось покинути сцену. 

Вже на початку тижня, 25 листопада, ОДА оприлюднила офіційну заяву про підтримку Євромайдану. До акції протесту почали готуватися студенти прикарпатських «вишів». Першим на акцію протесту вийшов Прикарпатський університет. Студенти колоною вирушили до медичного та університету нафти і газу. Опісля студенти вирушили під стіни ОДА, де провели мітинг. Після майже години страйку студенти повернулися на Вічевий майдан, та ще довший час співали, танцювали та вигукували патріотичні гасла. Того ж вечора студенти зачитали свою резолюцію.

Наступного дня, 26 листопада, на Вічевому Майдані депутати зібрали ІІ пленарне засідання сесії облради. Невдоволені громадяни під час пленарного засідання Івано-франківської сесії облради скандували «Ганьба!» представникам Партії регіонів та партії «Відродження», які на сесію не прибули. Того моменту з’явилися перші заклики відставки уряду Азарова, таке рішення на Майдані оголосили депутати обласної ради. Студенти знову колоною маршували містом. А пізніше «відшумів» черговий вечірній мітинг у рамках «Євромайдану». Кількість людей помітно збільшилось, адже до мітингувальників приєднались студенти майже всіх івано-франківських ВУЗів. Молодь скандувала «Україна – це Європа!», танцюва та співала.

Зі сцени учасників знову закликали не здавати позицій, запрошувати на мітинги друзів та підтримувати жителів наметового містечка. Крім того, було повідомлено, що студенти медичного університету організовують медпунк для учасників “Євромайдану”.

Також було оголошено, що вночі будуть відправлятись автобуси на Київ. І запрошували бажаючих приєднатись до київського «Євромайдану».

27 листопада в стінах Івано-Франківської облдержадміністрації була запланована зустріч організаторів «Євромайдану» в Івано-Франківську з головою ОДА Василем Чудновим. Проте молодь проігнорувала зустріч.

Замість цього студенти всіх вишів знову вийшли пікетувати ОДА. Крім них, ще й учні технікумів, коледжів та училищ. Загалом, на Євромайдані вийшло до 15 тисяч. Також на сцені Вічевого майдану встановили труну “Таёжного союзу”.

Студенти наголошували, що пари вони не прогулюють, а слухають лекції прямо тут, на Євромайдані. Першу лекцію прочитав письменник Тарас Прохасько, далі виступав викладач Прикарпатського університету, академік Сергій Адамович та колишній голова «Студентського братства» Віталій Перевізник.

28 листопада розпочинав роботу Вільнюський саміт, на результат якого покладали надію всі мітингуючи. Цього дня студенти вийшли «визволяти» студентів Івано-Франківського коледжу технологій та бізнесу та Прикарпатського факультету Львівського державного університету внутрішніх справ. За інформацією активістів, керівництво цього навчального закладу забороняло своїм учням долучитися до страйку. Також молодь збиралися на Вічевому майдані – грілися чаєм та підбадьорували одне одного. Цього ж дня представники обласних осередків політичних партій «УДАР», «Свобода», «Батьківщина», «Нашої України», Народного руху України», Конгресу українських націоналістів, «За Україну» та інших звернулися до голови обласної ради Василя Скрипничука з проханням організувати спільне відкрите засідання місцевих рад Івано-Франківщини всіх рівнів, яке провести після завершення Вільнюського саміту 29 листопада 2013 року о 18.00 на Вічевому майдані Івано-Франківська.

Тоді ж один з організаторів Євромайдану Тарас Случик говорив, що наметове містечко згортатимуть і переноситимуть до столиці, водночас під час мітингів закликають прикарпатців «теж самоорганізовуватися на Київ».

29 листопада над міськвиконком та ОДА замайоріли прапори ЄС. Депутати облради зібралися на чергову сесію, де вимагали відставки уряду та президента. В цей же момент відбувалося згортання наметового містечка. А опісля відбувся кількатисячний мітинг в рамках акцій протесту проти відмови від євроінтеграційного курсу України. Організатори наметового містечка заявили, що завдання молоді виконане, а надалі потрібно їхати у Київ та уже там відстоювати свої євроінтеграційні переконання. Тож наметове містечко згорнули, оголосили вимогу усунення від влади Януковича та Азарова і подякували іванофранківцям за підтримку. Це був “останній” студентський майдан.

Тим часом, 30 листопада, вночі, в Києві відбувся перший розгін Майдану, який поклав початок новому витку подій, кривавих та трагічних подій боротьби народу проти влади. Тієї ночі в центрі Івано-Франківська був побитий активіст Євромайдану Максим Кицюк. Вже вдень відбулась прес-конференція лідерів Івано-Франківського євромайдану щодо нападу на активіста Максима Кицюка.

Івано-Франківський Євромайдан відновився. Під час вечірнього віче депутат Івано-Франківської обласної ради Василь Попович закликав присутніх розпочати безтрокову акцію громадської непокори з наступного понеділка. Депутат закликав людей не виходити на роботу та взяти участь у всеукраїнській акції протесту.

Студентський “танцювальний” майдан закінчився… Це вже був новий етап «Революції гідності»…

Читайте також: Франківські студенти зібралися на віче, щоб згадати події Євромайдану. ФОТО

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...