Франківський священик дав настанови на час Різдвяного посту

Сьогодні розпочався Різдвяний піст, він триватиме рівно 40 днів. Традиційно, першим днем ​​посту є 28 листопада кожного року. Останнім днем ​​вважається 6 січня, тобто...

Сьогодні розпочався Різдвяний піст, він триватиме рівно 40 днів. Традиційно, першим днем ​​посту є 28 листопада кожного року. Останнім днем ​​вважається 6 січня, тобто Святвечір.

Як правильно постити та наскільки важливо дотримуватися посту, розпитали у голови Комісії у справах родини Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ о. Юрія Прилепського, повідомляє Правда іф.

Часто можна почути, що Різдвяний піст не такий суворий як Великий. Мовляв, його можна і не дотримуватися. Як пояснює о. Юрій, піст перед Різдвом в порівняні з Великим постом є слабшим. Але його обов’язково потрібно дотримуватися.

«Різдвяний піст, або Пилипівка», – триває від дня після свята Апостола Пилипа до надвечір’я Різдва Христового. В цей час вірні зобов’язані: у середу та п’ятницю утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв; у понеділок вівторок та четвер дозволено всі види їжі. Окрім того вірні зобов’язані у всі дні посту зобов’язані утриматися від організації та участі в гучних забавах, весіллях, танцях, розвагах та інших подібних заходах(кан. 882 ККСЦ, § 2, п. 4, § 5)

Дехто вважає, що дотримання посту полягає лише в тому, щоб 40 днів не їсти м’ясо, молоко і яйця. Це неправильна думка. Священики постійно наголошують, що до посту не можна ставитися як до недовготривалого обмеження в щоденному раціоні. Якщо людина обмежує себе в їжі, але при цьому лихословить, ходити в розважальні клуби і випробовує різні негативні емоції – почуття заздрості, гніву чи ненависті, то це всього лиш дієта.

«Піст – це час коли людина наче стишується для світу, а натомість відкриває широко свій слух для слухання свого Господа, це час коли ми максимально зосереджуємо увагу на своїй душі і всьому духовному. Чи слухати музику, чи сидіти за комп’ютером, чи багато часу проводити за телефоном є гріх? Усе потребує раціонального використання.

Тому тут все полягає в тому чи ми справді не витрачаємо час на дармо за цими засобами, чи ми не маємо надмірної прив’язаності до цих речей. І музика, і комп’ютер, і телефон – це добре, та це тільки допоміжні засоби, а не першочергові. Якщо вони нам не заважають, якщо ми їх використовуємо по роботі то проблем не має. Якщо ж без них ми вже не можемо, і це вже залежність то час посту це час коли ми маємо визначити пріоритети, позбутися поганих та шкідливих звичок, побороти свої прив’язаності. Тому, якщо ми визнали це як проблему то нам треба з нею поборотися», – радить о. Юрій.

Крім того, що потрібно позбуватися шкідливих звичок та дотримуватися посту в плані їжі, християни також мають подумати і про свою душу. Церква говорить, що в час посту, коли ми заглиблюємося в найпотаємніші кімнати своєї душі то потрібно нам саме звідти винести все сміття для того, щоб очистити душу та зробити там порядок.

«Тут нам допоможуть Святі Тайни Сповіді та Євхаристії. А для того щоб нам найкраще підготуватись до прийняття цих святих таїн нам потрібно робити іспит сумління (роздумувати про свої вчинки і міркувати над ділами наших рук). Також потрібно відновити чи оновити молитовні практики, читати та розважати над Святим Письмом. Кожної неділі і по можливості частіше брати участь у Божественній Літургії, але не пасивну, тобто бути в ролі спостерігача, але активну, тобто зосередитись на молитві, добре слухати слова Служби Божої та вдумуватись в них і найголовніше причащатись перед тим при потребі посповідавшись», – наголошує священик.

Читайте також: На Прикарпаття прийшли сильні морози

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...