У Дзвиняцькій громаді відкрили дитсадок та відновили роботу басейну

У Дзвиняцькій об’єднаній територіальній громаді, що у Богородчанському районі, відкрили дитсадок та відновили роботу басейну, а також відремонтували найпроблемніші ділянки доріг та встановили вуличне...

У Дзвиняцькій об’єднаній територіальній громаді, що у Богородчанському районі, відкрили дитсадок та відновили роботу басейну, а також відремонтували найпроблемніші ділянки доріг та встановили вуличне освітлення в усіх селах громади.

Такими, за словами голови громади Миколи Волочія, є головні досягнення ОТГ за неповний рік роботи. Про завершені об’єкти, найближчі плани громади та проблемні питання говорили на зустрічі з керівництвом ОТГ представники Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування та облдержадміністрації, інформує прес-служба ІФ ОДА.

«Такі спільні виїзди з ОДА у громади за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» дозволяють на практиці побачити успіхи громад, ознайомитись з їх планами та дати відповідь на багато питань, які постають у роботі молодих громад», – говорить директор Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк.

Тож в рамках зустрічі голова Дзвиняцької громади Микола Волочій коротко презентував роботу свої команди за неповний рік. Розпочав із найбільш відомого – відновлення роботи плавального басейну у Дзвиняцькій амбулаторії загальної практики сімейної медицини. За його словами, найпроблемнішим наразі є питання утримання цього об’єкта у належному стані. Для громади це близько 3000 гривень на день. Саме стільки коштують енергоносії та інші комунальні послуги. Та попри все, басейн працює вже понад місяць. У цьому переконались на власні очі учасники зустрічі.

«Протягом дня у нас безкоштовно займаються діти зі всіх шкіл громади. А після 16.00 басейн відкритий для дорослого платного відвідування. Маємо доброго тренера з плавання, який займається з дітьми. Умови чудові, також є тренажерний зал, кабінет водолікування», – розповідає головний лікар Роман Зінич.

Микола Волочій демонструє ще один реалізований і надзвичайно потрібний громаді проект – дитсадок, який відкрили в одній із частин приміщення сільського клубу.

«Це була наша справжня мрія, яку вдалось втілити вже у перший рік нашої роботи як об’єднаної громади. На усі роботи та закупівлю меблів витратили близько мільйона гривень. Проте, найбільша подяка мешканцям, які «підставили плече», виконавши більшість ремонтних робіт», – каже Микола Волочій.

В свою чергу директор Дзвиняцького ДНЗ «Дзвіночок» Іванна Михайленко додає, що з вересня дитсадок відвідує 71 дитина. Тут є три групи, але черга у заклад ще чималенька, адже діти навчаються із усіх сіл громади – і з Дзвиняча, і з Розсільної, і з Космача.

Так само садочок планують відкрити у селі Космач, яке увійшло у громаду. Тут вже розпочали роботи. А наступного року, каже голова Дзвиняцької ОТГ, дитсадок планують зробити і у с. Росільна. Також у Дзвиняцькій громаді планують відкрити свій ЦНАП. Відповідні ремонтні роботи вже розпочали на першому поверсі приміщення сільської ради.

Планувати і реалізовувати необхідні для громади проекти керівництву Дзвиняцької ОТГ допомагає молодіжна рада, до якої наразі входить 16 молодих людей. Її свого часу допомогли створити представники ГЦ «Ділові ініціативи» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Саме до ініціатив молодіжної ради належить проведення велопробігу до дня молоді цього року та проведення благодійної акції для сиріт до Дня Святого Миколая, в рамках якої вже розпочали збір необхідних речей, подарунків та солодощів. Згуртувати молодь і показати її важливу роль у громаді – це головна мета таких проектів, розповідає голова молодіжної ради Дзвиняцької ОТГ Богдана Беспалько. А наступного року спільно з громадою молоді люди вже ініціювали впорядкування парку в с. Дзвиняч, створення спортивного майданчика та відкритого культурного простору на базі місцевої бібліотеки.

Попри не найбільший фінансовий ресурс, що є у розпорядженні громади завдяки реформі децентралізації, цю ОТГ фахівці вважають одним з прекрасних прикладів.

«В умовах середнього фінансового ресурсу, громада добре виконує бюджет, коштів достатньо на фінансування усіх захищених статей. А реалізовані інфраструктурні проекти, як правило, робились за безпосередньою участю мешканців громади. У Дзвиняцькій громаді є добре розуміння того, що не тільки влада має зробити і змінити, а всі разом стаємо і працюємо», – говорить директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

А експерт з питань децентралізації Максим Чопей додає, що для повноцінного подальшого розвитку громади, потрібно думати над використанням інструментів міжмуніципального співробітництва. Зокрема, це стосується роботи пожежної частини. Він же додає, що Дзвиняцька ОТГ може працювати із сусідніми сільськими радами в плані приєднання до громади, зокрема, с. Луквиця Богородчанського району. Таку перспективу розглядає і голова громади Микола Волочій.

Читайте також: В Івано-Франківську встановили пристрій моніторингу якості повітря

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...