На Прикарпатті померла монахиня, яка 60 років життя присвятила служінню. ФОТО

Сьогодні, 4 грудня, у місті Івано-Франківськ у віці 93 роки і 60 років богопосвяченого життя упокоїлася у Бозі сестра Антонія-Марія Качмар. “Сестра Антонія відзначалася...

Сьогодні, 4 грудня, у місті Івано-Франківськ у віці 93 роки і 60 років богопосвяченого життя упокоїлася у Бозі сестра Антонія-Марія Качмар.

“Сестра Антонія відзначалася побожністю, жертовністю, любов’ю до згромадження та Церкви. Вона залишиться в нашій пам’яті вірною слугинею Господньою. Вічна їй пам’ять!”, – повідомляють сестри Пресвятої Євхаристії.

Додаток:
НЕКРОЛОГ
Блаженної пам’яті с. Антонія Качмар (16.10.1925 – 4.12.2018)
4 грудня раннім-ранком о 2 годині в день чудового Марійського свята – Введення в храм Пресвятої Богородиці – відійшла у вічність сестра Антонія Качмар на 94 році життя та 60 році монашого служіння.
Народилася 16 жовтня 1925 року в побожній родині Івана і Катерини в селі Подільці Самбірського району. Навчалася в початковій школі в селі, зростала в релігійній та в національно свідомій атмосфері. В 16 років долучилася до національно-визвольної боротьби – стала зв’язковою, а потім станичною УПА, за що була заарештована за доносом сусідки. Перебувала рік в Самбірській тюрмі під слідством. Допитувана щоночі, катована до крові на безперервних слідствах, героїчно мовчала, заперечуючи всі звинувачення, чим викликала подив навіть у катів. Один з її мучителів навіть дозволив собі сказати: я вкоротив тобі життя на 20 років. На що відповіла: моє життя і здоров’я в Божих руках. І дійсно: прожила повних 93 роки. Через рік її звільнили і випустили з тюрми, але батьків вивезли в Сибір, де вони й померли.
В 1957 році вступає до Згромадження Сестер Пресвятої Євхаристії, яке було щойно засноване. З огляду на її приналежність до УПА і судимість в зв’язку з цим, Засновники Згромадження посилають сестру Антонію в Олесько Буського району, де купують половину дому для проживання. Працює в колгоспі, на полі і на фермі. В 1972 році купують будинок в селі Зимна Вода Пустомитівського району Львівської області і сестра Антонія поселяється туди разом з сестрою Августиною Дубравською, де проживе більше 30 років. Працює офіційно у Львові у будівельній фірмі прибиральницею. А неофіційно – співпрацює з підпільними священиками: катехизує дітей, дорослих, сприяє відправленню св. Літургій, де збираються сотні людей, особливо на Різдво, Великдень. Заохочує до монашого і священичого життя надійних молодих хлопців, допомагає їм влаштуватися підпільно на навчання і працю, сконтактовує з підпільними єпископами та священиками, утримує вдома, допомагає матеріально і морально. Не один священик завдячує сестрі Антонії, що одержав і витривав в такі скрутні часи в своєму покликанні.
Дуже раділа сестра, коли Церква вийшла з підпілля і Україна була проголошена незалежною. В цей час проживала в монастирях Самбора і Івано-Франківська. Гаряче молилась за всіх і за все, хто тільки звернувся з проханням.
Померла спокійно в оточенні сестер в Генеральному домі.
Вічная їй пам’ять!
Похорон відбудеться завтра о 14:00год. за адресою місто Івано-Франківськ, вулиця Лучна,4

Читайте також: У Франківську невідомі пошкодили частину металевої огорожі майданчика “Фортеця”. ФОТО

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...