Прикарпатська обласна рада вимагатиме зменшити ціну на газ

Сьогодні, 4 грудня, в Івано-Франківській обласній раді відбулось засідання президії та День депутата. Як повідомив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, на розгляд двадцять шостої сесії...
Сьогодні, 4 грудня, в Івано-Франківській обласній раді відбулось засідання президії та День депутата.

Як повідомив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, на розгляд двадцять шостої сесії пропонується винести 63 питання. Відтак, голова облради запропонував розділити їх на два пленарних засідання. Тож вже у п’ятницю, 7 грудня депутатський корпус має розглянути внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік та кількох регіональних програм. Окрім того, депутати планують прийняти декілька звернень до керівництва держави ,пише Бліц-інфо.

Зокрема, заступник голови облради Василь Гладій від імені трьох фракцій: “Свободи»”, “Батьківщини” та “Самопоміч” виніс на розгляд сесії звернення щодо неприпустимості підвищення ціни на газ. Як зазначається у документі, Україна має чудові перспективи видобувати свій газ та навіть продавати його. Адже собівартість українського газу становить 104,5 доларів. Натомість Уряд тричі піднімав ціну на газ лише за останні три роки. Відтак, депутати вважають таку політику Уряду неефективною та вимагають скасувати постанову про підвищення ціни на газ.

Окрім того, під час цієї сесії депутати планують ввести мораторій на публічне використання російськомовного продукту. Ця пропозиція надійшла від свободівців. Голова фракції ВО “Свобода” Михайло Королик каже, що йому неодноразово телефонували люди зі скаргами на водіїв маршруток, які слухають низькопробну російську музику та не реагували на зауваження пасажирів. Відтак, на думку депутата, така рекомендація у час війни дасть змогу обмежити публічне використання російськомовної музики, фільмів та книг на Прикарпатті.

Також під час сесії планують розглянути звернення щодо приведення у відповідність закону постанови Кабміну щодо надання дозволів на користування надрами.

Як впевнений Олександр Сич, Кабмін намагається усунути обласні ради від вирішення питань про надання надр у користування.

“Для цього були внесені зміни до постанови, якою затверджено Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами, обмеживши термін розгляду таких питань обласними радами до 45 днів. Якщо цей термін минає, то вступає в дію принцип “по замовчуванню” і автоматично вважається, що обласна рада ухвалила позитивне рішення.На практиці це діє так: на другий день після проведення чергової сесії обласної ради, до неї поступає відповідне подання від Держгеонадр. Оскільки щомісячно сесію реально збирати неможливо, то вступає в дію цей принцип”, – пояснює голова облради.

Відтак, депутати вимагатимуть внести зміни до цієї постанови, аби «мовчазна згода» зараховувалась лише після 90 днів.

Читайте також: Нові закони про розмитнення хочуть “законсервувати”

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...