На Франківщині таки заборонять російськомовний культурний продукт

Депутати Івано-Франківської обласної ради підтримали це рішення сьогодні, 7 грудня, на засіданні 26-ї сесії обласної ради сьомого демократичного скликання і заборонили російськомовний культурний продукт...

Депутати Івано-Франківської обласної ради підтримали це рішення сьогодні, 7 грудня, на засіданні 26-ї сесії обласної ради сьомого демократичного скликання і заборонили російськомовний культурний продукт на території Прикарпаття.

З метою уникнення ескалації напруги в суспільстві та недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі, задля захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора та подолання наслідків тривалої мовної русифікації, беручи до уваги численні звернення патріотичних та ветеранських громадських організацій, керуючись Постановою Верховної Ради України від 27.01.2015. № 129-VIII «Про звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором», відповідно до частини другої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», депутати на сесії будуть пропонувати встановити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Івано-Франківської області до моменту повного припинення окупації території України обласна рада вирішила встановити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Івано-Франківської області до моменту повного припинення окупації території України, пише Правда.

“П’ятий рік в Україні триває війна. Не лише  на Сході, а й інформаційна. Ми маємо звернутися до краян, органів місцевого самоврядування та керівництва області утриматися від використання російськомовного культурного продукту”, – сказав депутат обласної ради Ігор Дебенко.

У свою чергу він пояснив, що саме мається на увазі під терміном російськомовний культурний продукт.

“Це пісні, фільми та серіали, які писали російські автори і виконують російські виконавці”, – наголосив депутат.

Депутати підтримали таке рішення.

“Це рішення на часі. Але є групи та виконавці, які нас підтримують тому їх не варто забороняти”, – сказав депутат Святослав Никорович.

“Мешканці повинні звертатися і контролювати цей процес. В маршрутках звертати увагу водієві, казати продавцям у магазинах, що є рішення обласної ради і його треба виконувати. Пропоную розпочати флеш-моб “Убий в собі москаля”. Вдома, приватно можете слухати кого хочете, але в громадських місцях це треба заборонити”, – сказав депутат облради Василь Попович.

Депутат Ольга Галабала запропонувала внести певні поправки. Зокрема, вона пропонує внести список 144 рдіячів культури, які створюють загрозу безпеці України.

“Треба поширювати це рішення та список виконавців серед мешканців Прикарпаття. Адже багато хто і не знає прізвищ цих осіб”, – вважає Галабала.

Читайте також: Прикарпатська письменниця та журналістка Оксана Кузів відвідала Богородчанщину. ФОТО/ВІДЕО

Категорії
Новини
Новини
Loading...