У Франківську діє особлива бібліотека для незрячих. ВІДЕО

Щоб створити такий розважальний простір, бібліотекарі підготували проект і виграли грант. Особлива бібліотека. В Івано-Франківську в одній із міських книгозбірень облаштували інтерактивно-розважальний центр для...

Щоб створити такий розважальний простір, бібліотекарі підготували проект і виграли грант.

Особлива бібліотека. В Івано-Франківську в одній із міських книгозбірень облаштували інтерактивно-розважальний центр для людей із вадами зору. Придбали спеціальні настільні ігри та створили атмосферу затишку, де незрячі можуть спілкуватися між собою та з іншими читачами, йдеться в сюжеті “5 каналу“.

Перші відвідувачі свою удачу випробовують у лото. Допомагають їм у цьому бібліотекарі.

Микола Ткачук опановує нарди. Чоловік втратив зір через хворобу десять років тому. Радіє, що тепер має, де проводити вільний час.

Нарди – це для мене щось нове. Тому що нарди були тільки в зрячому варіанті. У такому варіанті, незрячому, нардів я ще ніколи не бачив. Не знаю, хто це так чудово виготовив їх, тому що все доступно, зрозуміло. Залишилось навчитися грати”, – розповідає відвідувач бібліотеки Микола Ткачук.

Щоб створити такий розважальний простір, бібліотекарі підготували проект і виграли грант. Кажуть: вартість однієї гри – приблизно 2 тисячі гривень. А придбати їх можна далеко не у кожній крамниці.

От “Монополія” у нас йде аж з Америки самої. Тому в нас, на жаль, не так легко їх знайти. І вони достатньо таки дорого коштують для людей з вадами зору. Тому ми хочемо створити для них такий розважальний центр. Вони можуть як самі приходити, зі своїми друзями. Так можуть і спілкуватися безпосередньо з користувачами бібліотеки. Саме це ми хочемо донести. Це один з основних меседжів наших. Щоб наші люди толерантно почали відноситися до людей з вадами зору”, – пояснила координаторка проекту “Інклюзія в бібліотеці” Марія Ляхович.

Незабаром бібліотечні фонди обіцяють поповнити ще й новими аудіокнигами. Адже на них у незрячих – особливий попит.

“В нас дуже багато читають книг. Ви знаєте, навіть раз в місяць приходять, записують по 8-16 гігабайт пам’яті. Це 20-30 книг, ви розумієте, і вони все це за місяць прочитують. Не знаю, яким чином. Певно читають безперервно”, – зазначає голова івано-франківської організації Українського товариства сліпих Оксана Логвін.

А ще у бібліотеці незрячі мають змогу працювати за комп’ютерами. Там для них встановили спеціальну програму: вона зчитує, а потім озвучує все, що відбувається на екрані.

Читайте також: У Франківську презентують Біблію для незрячих дітей «Заплющ очі. Дивись серцем»

Категорії
ФОТО/ВІДЕО
Новини
Loading...