Життя українського поета Василя Стуса покажуть у фільмі під назвою “Заборонений”

Незабаром, уже восени цього року, в прокат вийде фільм про життя відомого українського поета Василя Стуса під назвою “Заборонений” (про це інформує Державне агентство...

Незабаром, уже восени цього року, в прокат вийде фільм про життя відомого українського поета Василя Стуса під назвою “Заборонений” (про це інформує Державне агентство України з питань кіно).

Раніше у творчої групи, яка працювала над створенням стрічки, був задум назвати фільм “Стус”. Проте згодом було прийнято рішення про зміну назви, адже фільм мав розповісти не лише про біографію конкретної людини, але й про ті жорстокі часи панування радянського тоталітарного режиму та боротьбу з ним української інтелігенції, – пише Галичина.

Нагадаємо, що своє життя і творчість В. Стус разом з іншими товаришами-дисидентами присвятив боротьбі зі злочинною системою, відстоюванню прав людини, за що поплатився роками тюремного ув’язнення в таборах і власним життям.

Картина розповідає про останні роки життя Стуса, про його боротьбу і спроби опублікувати свою останню збірку віршів, яку написав у в’язниці та намагався передати на волю, щоб її побачив світ.

Значна частина сюжету фільму розгортається в тюрмі. До поета приїжджає агент КДБ і психологічно тисне на нього. Зазвичай, як це робили з усіма дисидентами, «кадебісти» намагалися погрозами змусити його відмовитися від своїх ідеологічних переконань. Проте Василь Стус був непохитний і до кінця своїх днів відстоював власну позицію.

 У в’язниці він також продовжував писати і захищати права людини. Особливо протестував проти жорстокого поводження з в’язнями тюремних наглядачів. За це поплатився перебуванням у карцері. Також були знищені його записи з близько 300 віршами.

Стус у знак протесту неодноразово оголошував голодування. Саме це, а також переохолодження в тюремних камерах стало причиною його загибелі на 47-му році життя на початку вересня 1985 року (Пермська обл., Росія).

Фільм про видатного письменника-дисидента за час зйомок зазнав значної переробки, адже зі сценарію було вирізано сцену останнього суду над поетом, в якому фігурував Віктор Медведчук (тоді, в 1980 році, він був адвокатом Василя Стуса). В ході судового розгляду Медведчук порушив адвокатську етику, визнавши провину свого підзахисного за нього самого. Суд відбувався за зачиненими дверима, а Стуса позбавили останнього слова і вивели із залу суду. Вирок зачитали за його відсутності: його вкотре засудили – уже до 10 років примусових робіт і 5 років заслання як особливо небезпечного рецидивіста.

Після того, як стало відомо про видалення зі стрічки деяких важливих з точки зору історії сцен, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив керівництву Міністерства культури України та Держкіно разом з авторами фільму зробити все можливе, щоб історія життя письменника була відтворена повністю і без спотворень. Через скандал з цього приводу в соцмережах знімальна група фільму пообіцяла, що вирізану сцену останнього суду над поетом дознімуть.

Фільм “Заборонений”, можна сказати, присвячений одвічній боротьбі українців за власні переконання, за свободу слова і волевиявлення у всіх сферах життя, за реалізацію мрії багатьох поколінь нашого народу – українську культурну і територіальну автономію, за захист української автентичності.

Саме через такі ідеї творчість Василя Стуса була заборонена радянською владою, а самого поета роками переслідували, на 12 років позбавили волі, що призвело до його передчасної смерті. Радянська влада боялась Стуса і за життя, і після його смерті, адже не одразу повідомили про смерть поета, його речі не видавали рідним, їм навіть не дозволили бути на похоронах. Довгий час не давали дозволу на його перепоховання. Бо це була знакова постать в історії українського народу і Української держави.

Але незважаючи на жорсткі обставини тих часів вірші Василя Стуса стали відомі сучасності. Своєю творчістю він зробив значний внесок не лише в українській літературі, але й для загальноукраїнської історичної спадщини майбутніх поколінь.

У прокат фільм “Заборонений” вийде восени 2019 року. Нині картина на стадії обробки матеріалу, також ідуть перемовини про дату виходу фільму в прокат. Режисер фільму – Роман Бровко, автори сценарію – Артемій Кірсанов і Сергій Дзюба, головні ролі виконують Дмитро Ярошенко, Олег Масленников, Євгенія Гладій і Віталій Салін.

Кадри зі стрічки

Читайте також: Благодійний фотопроект, присвячений дітям з синдромом Дауна відбувся у Франківську. ФОТО

Категорії
РОЗВАГИ
Новини
Loading...