Карпатське Яйко-Ілемське: у мережі з’явились світлини засніжених гірських схилів. ФОТО

Яйко-Ілемське — гірська вершина в межах Долинського району Івано-Франківської області, на південний схід від села Мислівки. Розташована в західних Ґорґанах (Українські Карпати), на хребті,...

Яйко-Ілемське — гірська вершина в межах Долинського району Івано-Франківської області, на південний схід від села Мислівки.

Розташована в західних Ґорґанах (Українські Карпати), на хребті, що тягнеться від річки Свічі до річки Молода, і включає ще, крім Яйка-Ілемського, такі вершини: Великий та Малий Лисаки, Поганець, Укерня, Сиваня Лолинська, Молода, Яйко-Перегінське. Є другою вершиною за висотою в даному пасмі.

Висота 1680 м (за іншими даними — 1685 м). Назву гора отримала за характерну форму, що нагадує яйце. Північно-східні схили стрімкі, урвисті; південно-східні та північно-західні — пологі. Поверхня вкрита кам’яними розсипищами — ґрехотами. Верх гори відкритий. Розвивається сучасна нівація. Трапляються субальпійські чагарникові пустища. Нижче 1600 м. — пояс гірсько-соснового криволісся, що переходить у смерічники. Збереглися угруповання сосни кедрової, пишуть Українські Карпати.

На північних схилах розташоване заповідне урочище «Яйко», на південь від гори — Урочище Укерна.

Маршрути на Яйко-Ілемське

З півночі — з села Мислівки синій маршрут веде долиною річки Свічі, далі вздовж потоку Правич виводить на полонину Мшану. На полонині влаштоване місце для стоянки, є джерело. Звідси синій маршрут продовжується підйомом на північно-західний відріг Яйка-Ілемського і через полонину Довге Поле (тут є джерело і дрова) виводить на вершину. Можливий довший варіант — з Мислівки жовтим маршрутом через Малий та Великий Пустошаки, Німецьку полонину (джерело) вийти на гору Ґорґан Ілемський, а далі чорним маршрутом спуститися на полонину Мшану.

З півдня — знакований маршрут (чорний) веде з полонини Солотвинка через вершини Сиваня Лолинська, Укерня, Поганець. Єдине джерело на полонині Солотвинка розташоване на південно-західному спуску в напрямку вершини Гича, на значній відстані. На полонину можна потрапити кількома маршрутами — з Осмолоди через вершину Молоду і з долини річки Свічі (жовте маркування), а також з села Слобода через вершини Кругла Млака та Гича (синій та жовтий маршрути). Є ще знакований маршрут з долини річки Свіча на західний відріг гори Поганець (червоні знаки), проте цей шлях у поганому стані і відновлюватись не буде.

Світлина від Українські Карпати.

Світлина від Українські Карпати.

Світлина від Українські Карпати.

Світлина від Українські Карпати.

Світлина від Українські Карпати.

Читайте також: У мережі з’явились неймовірні світлини обсерваторії “Білий слон” з висоти пташиного польоту. ФОТО

Категорії
ФОТО/ВІДЕО
Новини
Loading...