На Городенщині горіла пам’ятка архітектури XVIII століття. ФОТО

Задимлення на горищі помітили 12 лютого близько 10 години ранку. На щастя, подальшого горіння не відбулося, пишуть Версії з посиланням на Управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської...

Задимлення на горищі помітили 12 лютого близько 10 години ранку.

На щастя, подальшого горіння не відбулося, пишуть Версії з посиланням на Управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської облдержадміністрації.

Довідково:

Костел Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії — пам’ятка архітектури національного значення 18 століття у стилі пізнього бароко в місті у Городенці Івано-Франківської області.

Костел споруджено протягом 1745—1769 років на замовлення Миколи Василя Потоцького за проектом архітектора Бернарда Меретина у співпраці з «галицьким Мікеланджело» — скульптором Йоганом Георгом Пінзелем. Вважається першою спільною роботою двох митців і однією з найцінніших пізньобарокових пам’яток на території колишньої Речі Посполитої.

Костел пережив три реставрації.

В часи СРСР у приміщеннях пам’ятки розташовувалося професійно-технічне училище механізаторів. Начиння храму було по-варварськи знищене. Вівтар роботи Й.-Ґ. Пінзеля (зокрема, 13 із 18 майже триметрових вівтарних скульптур) порізали на дрова.

Мистецтвознавцеві Борису Возницькому вдалося врятувати його рештки (зберігаються в музеї Пінзеля, Львів). Пошкоджена статуя «Доброго Пастиря» знаходиться у експозиції Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття (Коломия). У вівтарній частині храму дивом уціліли рештки стінописів.

Читайте також: У Коломийському “Світовиді” відбулося відкриття виставки ікон-картин Богородиці. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...