Порошенко та митрополит Епіфаній завітають на Прикарпаття з томосом

18 лютого на Прикарпаття завітає Президент України Петро Порощенко та митрополит Київський Епіфаній. Президент протягом усього січня відвідував різні регіони України представляючи текст томосу....

18 лютого на Прикарпаття завітає Президент України Петро Порощенко та митрополит Київський Епіфаній.

Президент протягом усього січня відвідував різні регіони України представляючи текст томосу. Цю інформацію підтвердили у Івано-Франківській єпархії УПЦ, пише WestNews.

У 2018 році почався процес об’єднання православних церков України, унаслідок якого була створена Православна Церква України, якій Константинопольський Патріарх надав томос – автокефалію, тобто незалежність від інших помісних церков.

У квітні 2018 року Президент України Петро Порошенко звернувся до Вселенського патріарха (він же – Константинопольська православна церква, у світовому православному суспільстві церква і юрисдикція “першого за честю”, першого з настоятелів 14-ти незалежних (автокефальних) помісних церков) про надання автокефалії Українській Церкві.

У вереснів Україну прибули посланці патріарха Варфоломія (екзархи). Зокрема, священнослужителі їздили по українських церквах, розмовляли зі священиками.

27-29 листопада у Стамбулі пройшов Святий і Священний Синод Вселенського патріархату. Члени Синоду остаточно узгодили текст Томосу для Православної церкви України, цей документ вже не змінюватиметься. На основі Томосу ухвалили також проект статуту Української церкви. Текст Томосу вирішили не оприлюднювати до його передачі.

5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію єдиної Православної церкви України. Церемонія підписання Томосу відбулася в патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату в Стамбулі.

А вже 6 січняпід час літургії у тому ж храмі Варфоломій передав предстоятелю новоствореної Православної церкви України Епіфанію посох і Томос, який проголошує автокефалію.

Читайте також: Вчителька з Калуша викладає в українській катехитичній школі у Бельгії. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...