Прикарпатський архітектор увійшов до списку ТОП-30 відомих українців Чехії

Проект «Ми серед вас. Українці, якими ви їх не знаєте» покликаний змінити думку чеського суспільства про еміграцію з України як потік низькокваліфікованої робочої сили,...

Проект «Ми серед вас. Українці, якими ви їх не знаєте» покликаний змінити думку чеського суспільства про еміграцію з України як потік низькокваліфікованої робочої сили, який відіграє далеко не останню роль у зростанні економіки цієї держави.

Будівельники, слюсарі, електрики, бетонярі, прибиральниці… Ці українці ремонтують, відбудовують та відмивають Чехію, чесно відпрацьовуючи свою зарплату, яку висилають додому, каже керівник проекту Лариса Галишич:

“Та трудова міграція неоднорідна. Українці роблять відчутний внесок ще й у розвиток високих технологій ЧР, її науку, культуру, спорт. Йдеться про вчених і лікарів, юристів і художників, банкірів і реставраторів, а також програмістів, письменників, архітекторів, генетиків, спортсменів, журналістів, солістів опери та балету тощо. Саме вони і стали героями цього проекту. Лауреати численних мистецьких та наукових премій Чеської Республіки. Ті, кого знають, поважають та відзначають у відповідних професійних колах, і кого пересічний чех майже не співвідносить з Україною. Ми хочемо зосередити його увагу саме на цьому моменті.

Процеси трудової міграції завжди болючі. Як для тих країн, які втрачають своїх громадян, так і для тих, що приймають їх на своїй території. Втім вони неминуче призводять до взаємопроникнення та взаємозбагачення культур, обміну знаннями та індивідуальними навичками. Люди прикипають душею до другої батьківщини, не забуваючи, звідки вони родом. Про все це у проекті «Ми серед вас. Українці, якими ви їх не знаєте”.

У Міській бібліотеці в Празі відбулася презентація оригінального фотоальбому «Між вами. Українці, якими ви їх не знаєте», що репрезентує  30 успішних вихідців з України, які роблять кар’єру у Чеській Республіці, руйнуючи стереотип про «некваліфікованого» українського заробітчанина. Автор текстів цього видання — журналістка, письменниця, колишня львів’янка Олена Лань.

Серед відомих українців Чехії — архітектор родом із Калуша Сергій Васильєв, інформують “Вікна”.

Закінчив Київський національний університет будівництва i архітектури. В Чехії від 1993 року. Співпрацював із такими потужними будівельними компаніями, як німецькі «Haas Fertigbau» та «Hoco Bauelemente». Роботи Сергія Васильєва друкувалися в журналах «Moderní byt» та «Top Class», неодноразово отримували призи «Читацьких симпатій» у конкурсі «Дім року» журналу «Dům & byt», а торгівельно-сервісний центр «Yamaha» в Піску, збудований за його проектом, переміг у конкурсі «PRESTA» – «Престижна будівля південної Чехії 2006-2008».

Проявив себе архітектор і в реконструкціях. Саме він керував відбудовою замку Берхтолд XIX ст. у селі Куніце біля Праги та переобладнанням історичної конюшні в «Костельний шинок» в ареалі Бженовського костелу X ст. у Празі.

У вільний час Сергій Васильєв грає в гурті з друзями на бас-гітарі, малює графіку та акварелі, відвідує театри, зокрема, обожнювану оперу. Сергій Васильєв розповідає:

“60 відсотків моєї роботи – проектування приватних будинків. У виборі будівельних матеріалів сучасний чех є швидше консерватором, зате поступово стає модерністом щодо вигляду свого дому. Його приваблюють ламані геометричні форми. Сьогодні важко говорити про національні традиції в архітектурі, світ занадто космополітичний. Мені подобаються чисті лінії шведських будинків… Те, як конструктивно вирішують питання надлишку емоцій в Італії… Як вписують будівлі в ландшафт у Швейцарії та Австрії… Але і чехам є чим пишатися. У них сильні традиції кубізму та мінімалізму, які зараз знов у грі. Охоче беруся і за незвичні проекти. Наразі працюю над будинком з європейського еквіваленту традиційного українського «саману» – суміші соломи з глиною, який постане у Карлових Варах”.

Улюблений куточок Чехії — район Новий світ у празьких Градчанах.

Читайте також:  У франківців є шанс виграти 99 тисяч гривень у фестивалі гумому «Фіґлі-міґлі»

Категорії
Новини
Новини
Loading...