У Коломиї відкрилася унікальна виставка автентичного одягу. ФОТО

Як одягалися мешканці передмістя Косова та довколишніх сіл у середині 20 століття? Про це розказує експозиція в музеї Гуцульщини та Покуття, яка щойно відкрилася....

Як одягалися мешканці передмістя Косова та довколишніх сіл у середині 20 століття? Про це розказує експозиція в музеї Гуцульщини та Покуття, яка щойно відкрилася.

 Зазначений період справді цікавий, бо переломний. Переломний, бо в усталений віками спосіб життя покутян знагла увірвалася радянська влада, принесла свою моду й звичаї.

Все це не могло не позначитися на етносі. Мода відбилася й на одежі мешканців Старого Косова, сіл Вербовець, Смодна, Черганівка, повідомляє Дзеркало медіа.

Чоловіки почали носити штани-галіфе (райтки) та кирзові чоботи, а вишиті сорочки – заправляти в штани, чого ніколи в давнину не робили; молодиці часто замість запасок стали одягати плюшеві спідниці.

Організаторка виставки, завідувачка Косівського музею народного мистецтва та побуту Вікторія Яремин розповіла про витоки задуму проекту.

Все почалося з колекції старих світлин з домашніх фотоальбомів. (Ці світлини доповнюють експозицію одягу). Далі пішло колекціонування одягу – сардаків, кептарів, кожухів, сорочок і запасок.

Унікальність виставки в її адаптації для людей з проблемами зору. Ці люди також приїхали на виставку.

Організатори планують повезти свою колекцію містами України.

Автор: Іван ДЖИНДЖУРА

Фото: Андрій КАНЯ

Категорії
ФОТО/ВІДЕО
Новини
Loading...