Стало відомо, коли у Франківську запрацюють інспектори з паркування

Торік наприкінці вересня в Україні набули чинності нові правила паркування транспортних засобів відповідно до закону про реформування сфери паркування. Він передбачає законодавчий механізм невідворотності...

Торік наприкінці вересня в Україні набули чинності нові правила паркування транспортних засобів відповідно до закону про реформування сфери паркування.

Він передбачає законодавчий механізм невідворотності відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки та паркування і обов’язкову фото- та відеофіксацію таких правопорушень.

У свою чергу органи місцевої влади мають запровадити посади інспекторів з паркування, які зможуть накладати відповідні штрафи за порушення цих правил чи несплату вартості послуг із паркування. Штрафи накладатимуть на осіб, на яких зареєстровані транспортні засоби. За порушення правил паркування автомобілями з іноземною реєстрацією штрафуватимуть осіб, які ввезли ці транспортні засоби на територію України. 

Західний кур’єр” вирішив з’ясувати, чому в Івано-Франківську досі не запрацювали інспектори з паркування і коли вони з’являться на вулицях обласного центру Прикарпаття.

Начальник міського управління транспорту і зв’язку Олег Ганчак каже, що згаданий закон і нові правила паркування набули чинності з 27 вересня 2018 року. Але ще кілька років тому міська влада наділила інспекторів Муніципальної варти повноваженнями складати адміністративні протоколи за неправильне паркування транспорту. Однак з певних причин цей місцевий механізм покарання водіїв, які порушували правила паркування, так і не запрацював.

Проект рішення щодо запровадження в Івано-Франківську відповідно до нового закону посад інспекторів з паркування управління  розробило і подало на розгляд міськвиконкому торік у грудні. За словами Олега Ганчака, для того, щоб у місті з’явилися інспектори з паркування, необхідно збільшити штат управління транспорту і зв’язку та створити окремий відділ, затвердити відповідні положення і статут його діяльності. Тож лише рішенням міськвиконкому тут не обійтися, бо всі ці документи мають розглянути і  затвердити депутати міської ради на сесійному засіданні. Найближче засідання чергової сесії міської ради заплановане на кінець березня. Але наразі не відомо, чи ці питання будуть внесені до її порядку денного.

Для того, щоб створити новий відділ і запровадити посади інспекторів з паркування, штат управління транспорту і зв’язку, за словами його керівника, необхідно збільшити щонайменше на п’ять осіб. Це мають бути юрист і четверо інспекторів (по двоє у двох групах), яких також необхідно забезпечити відповідним обладнанням для роботи. За мінімальними підрахунками, попередня, так би мовити, ціна питання сягає п’яти мільйонів гривень.

Згодом треба буде придбати евакуатор для транспортування на майданчик для зберігання неправильно припаркованих транспортних засобів, а це ще три-чотири мільйони гривень. Але наразі про це не йдеться. Автомобілі-порушники правил паркування в Івано-Франківську поки що не евакуйовуватимуть, бо їх просто ніде зберігати. Адже для цього необхідно мати відповідний майданчик, який має бути погоджений з Головним управлінням Національної поліції України, а це окрема процедура, яка потребуватиме додаткового часу.

За словами Олега Ганчака, систему, за якою працюватимуть новий відділ управління транспорту і зв’язку та інспектори з паркування, відповідно до закону, визначає і затверджує орган місцевого самоврядування. У них буде два напрямки роботи. Перший – слідкувати за дотриманням правил зупинки, стоянки і паркування транспортних засобів, а другий – перевіряти сплату послуги з паркування на майданчиках для паркування.

«Для того, щоб усе відбувалось прозоро, інспектори з паркування повинні мати відеокамери і пристрої, які друкуватимуть протоколи про адмінпорушення та чеки штрафів, а також пристрої для їх оплати. Буде планшет, буде фото- , відеофіксація порушення. Інспектор надсилає це юристу-оператору, який має електронний цифровий підпис і захищеними каналами зв’язку зв’язується з поліцією. З поліції він отримує інформацію про власника транспортного засобу, бо, що важливо, – протокол за порушення правил паркування складатимуть на власника, – і він автоматично підпадає під сплату штрафу. Якщо штраф оплатити протягом 10 банківських днів, то діятиме 50% знижка», – розповідає Ганчак.

Копію повідомлення про штраф за порушення, зафіксовані на камеру, залишатимуть на лобовому склі автомобіля.

Загалом законом передбачено 16 випадків неправильного паркування, за які можуть накладати штрафи. Також чітко прописані випадки, коли саме транспортний засіб створює небезпеку для дорожнього руху і його можуть евакуювати:

– у разі, якщо його залишили на проїзній частині у два і більше рядів;

– у заборонених місцях зупинки або стоянки – на залізничних переїздах, трамвайних коліях, естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях;

– на виділеній смузі для руху громадського транспорту;

– на позначеній відповідними знаками або розміткою велодоріжці;

– якщо він блокує проїзд по двох або більше смугах руху;

– унеможливлює рух інших транспортних засобів, перешкоджає руху пішоходів, зокрема, людей з обмеженими можливостями та пішоходів із дитячими колясками;

– перешкоджає руху або роботі технологічного комунального транспорту.

А також, відповідно до вимог Правил дорожнього руху, – на пішохідних переходах та 10 м від них чи від проведення дорожніх робіт, або в’їздів-виїздів з прилеглих територій.

«Якщо неправильно припаркований транспортний засіб створює аварійну ситуацію, розмір штрафу складатиме 680 гривень. Якщо порушує правила паркування і створює загрозу для безпечного руху – 510 гривень,  а якщо просто порушує правила паркування, зупинки і стоянки – 225 гривень», – уточнює Олег Ганчак. – Штрафи надходитимуть до міського бюджету.

З найближчих міст-сусідів обласного центру Прикарпаття інспектори з паркування працюють уже у Львові та Тернополі. З їхнього досвіду можна сказати, що зафіксовані на фото чи відео порушення правил паркування водії і власники транспортних засобів практично не оскаржують. Скажімо, у Львові рівень оскарження складених інспекторами з паркування протоколів і штрафів становить 1-2%.

Коли інспектори з паркування запрацюють і в Івано-Франківську, в силу перечислених вище причин, наразі достеменно не відомо.

«Якщо сесія міської ради відбудеться у березні і депутати на її засіданні ухвалять необхідні для цього рішення, то уже впродовж квітня цей механізм та інспектори з паркування можуть запрацювати», – припускає начальник міського управління транспорту і зв’язку.

Результат пошуку зображень за запитом "інспектори з паркування"

Читайте також: Комунальний маршрут №55 на вихідних курсуватиме до міського кладовища. СХЕМА

Категорії
Новини
Новини
Loading...