У Верховині відкрився унікальний музей Олекси Довбуша. ФОТО/ВІДЕО

Зануритися в атмосферу руху опришків та дізнатися усі таємниці зйомок легендарного фільму. У Верховині відкрився унікальний музей Олекси Довбуша. Стиль будівлі музею ідентичний до...

Зануритися в атмосферу руху опришків та дізнатися усі таємниці зйомок легендарного фільму.

У Верховині відкрився унікальний музей Олекси Довбуша. Стиль будівлі музею ідентичний до того, що був і в однойменній кінострічці. А всередині, окрім фото і експонатів часів опришків, можна побачити і оригінальний реквізит фільму «Олекса Довбуш». 

Легендарна постать, що на віки закарбувалася у історії Гуцульщини, місцевий Робін Гуд, найвідоміший опришок у Карпатах – Олекса Довбуш.

На Західній Україні не знайдеться людини, яка не чула це прізвище, а у горах , пам’ять про Олексу окутана легендами, та на його честь названо десятки пам’яток природи, джерел, гір, пише Верховина Лайф.

У 1939 році Олександр Довженко відвідав Гуцульщину і поставив за мету зняти фільм про Довбуша.  

Відомий у свій час режисер Іван Кавалерідзе почав знімати фільм у Жаб’ю про Олексу Довбуша, але Друга Світова війна перервала зйомки і не вдалося закінчити стрічку. Продовжив роботу режисер Віктор Іванов у 1958 році.

Основні зйомки кінокартини проходили саме у Верховині та у селі Криворівня. У фільмі є епізоди біля церкви та біля скелі, де бережнинський потік впадає в річку. Також у зйомках фільму були задіяні місцеві жителі.   

Щоб якнайдовше зберегти пам’ять про ватажка, відкрито багато музеїв, один із яких знаходиться у Верховині та має назву «Музей кінофільму «Олекса Довбуш».

Відвідавши музей, гості поринуть у процес створення кіно і відчують магію гір та атмосферу опришківського духу. У музеї є багато оригінальних світлин, експонатів, переданих зі студії О.Довженка та зібраних місцевими жителями.

Екскурсію в музеї проводить одна із небагатьох місцевих жительок, що брала участь у зйомках фільму.

Особливістю музею є наявність великого сучасного мультимедійного екрану, де демонструватимуть фільми, які були зняті у Карпатах.

Отже всім, хто цікавиться Олексою Довбушем та фільмами про Гуцульщину буде цікаво провести час у новоствореному музеї.

Читайте також: Чарівні краєвиди: у мережі опублікували 10 найцікавіших сіл у Карпатах. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...