На Прикарпатті судитимуть вчителя за булінг

З 19 січня в Україні почав діяти закон щодо протидії булінгу. За цей час на Прикарпатті складено вже шість адмінматеріалів за цькування дітей. Про...

З 19 січня в Україні почав діяти закон щодо протидії булінгу. За цей час на Прикарпатті складено вже шість адмінматеріалів за цькування дітей.

Про це у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо повідомила начальниця відділу ювенальної превенції ГУ НП в області Алла Бойчук. З них чотири випадки трапились в Отинійському ліцеї, один – у франківському ліцеї та ще один у школі на Рожнятівщині.

Справу щодо чотирьох третьокурсників Отинійського професійного ліцею енергетичних технологій, які били ременем першокурсників вже розглянули. Ухвалою суду двом учням обрано адміністративне стягнення у виді громадських робіт на строк 40 годин та судового збору в сумі 384 грн 20 коп в дохід держави, а до двох інших – застосовано захід впливу для неповнолітніх – попередження. 

Решта – матеріали знаходяться у суді. Серед них і випадок коли за булінг судитимуть вчителя.

«Загалом у нас є вже 15 заяв, які стосуються булінгу. Не всі вони підтверджуються, адже для того, щоб кваліфікувати дії учня, як булінг потрібно це доказати. Втім, це не означає, що ми не реагуємо та не складаємо протоколи. До прикладу, матеріали складаються на батьків, якщо діти не досягнули 16-річного віку. Якщо ж їм виповнилось 16 і вони порушували порядок чи принижували когось – то складається матеріал за дрібне хуліганство стосовно самої дитини», – пояснює Алла Бойчук.

Наразі, цькування неповнолітнього карається штрафом від 850 грн до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин. Такі ж дії, які вчинить група осіб або одна особа повторно впродовж року, каратимуться штрафом від 1700 грн до 3400 грн або громадськими роботами від 40 до 60 годин.

За булінг, вчинений малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, будуть відповідати батьки кривдника. Рідні булера повинні будуть сплатити штраф від 850 до 1700 грн.

Також притягувати до адміністративної відповідальності можуть й осіб, які не повідомили правоохоронців про булінг. Розмір штрафу становить у розмірі 850 – 1700 грн

Читайте також: Для батьків франківських школярів провели тренінг “Стоп булінг”. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...