В Україні запрацював перший Банк грудного молока

В Україні тепер є Банк грудного молока. Про це повідомила Міністр охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй сторінці у соціальних мережах. “Подібний заклад...

В Україні тепер є Банк грудного молока.

Про це повідомила Міністр охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй сторінці у соціальних мережах.

“Подібний заклад відкрили вперше, але, сподіваюся, він не довго буде єдиним. Банк працює на базі Перинатального центру Києва й це не лише місце, де зберігають донорське молоко”, – дописує Супрун.

Це професійна лабораторія, в якій грудне молоко також збирають, досліджують та обробляють.Спеціалісти Перинатального центру пройшли навчання та низку тренінгів в провідних закордонних клініках. Увесь процес професійно контролюється на кожному етапі. Й лише після належної підготовки та перевірки, молоко доставляють дітям, які з медичних або інших причин не можуть харчуватись молоком матері,- пише Місто.

Донором грудного молока може стати здорова жінка в період лактації, яка годує власну дитину і може поділитися молоком з немовлятами, які його потребують.

Вона проходить спеціальні обстеження та здає необхідні аналізи. Спеціалісти Банку грудного молока проводять із нею обов’язкову співбесіду та анкетування щодо способу життя, історії інфекційних хвороб, поточного стану здоров’я.

Скористатися грудним молоком з Банку можуть маленькі пацієнти стаціонару Перинатального центру та інших лікувальних закладів міста Києва за призначенням лікаря-неонатолога.

Дуже важливо, що в матерів, які з певних причин не можуть годувати дитину грудним молоком самотужки, з’являється опція звернутися до Банку. Грудне молоко має багато переваг: це і захист здоров’я малюка, і нормальне харчування, яке нічим не можна замінити.

Водночас дуже важливо, щоб кожна мати, яка може годувати груддю й не має медичних протипоказів, не відмовлялася це робити. 97% жінок здатні успішно годувати дітей грудьми (https://goo.gl/SGU9uD). Випадки, коли не можна годувати дитину груддю — дуже рідкісні (як-то вживання наркотиків чи серйозні інфекційні хвороби у матері). Їх може вказати тільки лікар.

Натомість через брак інформації багато людей недооцінюють важливість грудного вигодовування для здоров‘я дітей. Вже в першу годину життя дитини грудне молоко матері забезпечує її концентрованими антитілами для захисту від хвороб та продовжує захищати від інфекцій в перші місяці. Також грудне вигодовування сприяє здоров‘ю матері: знижує ризик раку молочної залози і яєчників, діабету 2-го типу і післяпологової депресії.

На жаль, багато матерів відмовляються від грудного вигодовування без належних причин. Часто через міфи, як наприклад те, що це боляче або ж молочна суміш така ж корисна, як материнське молоко. Не дозволяйте дезінформації позбавити вашу дитину цінного ресурсу для здорового розвитку, – розповідає Супрун.

Докладніше про міфи щодо грудного вигодовування можна почитати на сайтіМіністерство охорони здоров’я України:https://bit.ly/2vtJgXM

Читайте також: У Франківську проходить англомовна зустріч «для сором’язливих»

Категорії
Новини
Новини
Loading...