На Калущині презентували книгу, присвячену подіям війни на сході України

“Прагнення Волі. Спогади військового капелана 2014–2015 рр.”  – під такою назвою побачила світ книга о. Ореста-Романа Сала. Близько двох років о. Орест перебував у...

“Прагнення Волі. Спогади військового капелана 2014–2015 рр.”  – під такою назвою побачила світ книга о. Ореста-Романа Сала.

Близько двох років о. Орест перебував у епіцентрі військових дій на сході України як військовий капелан, пише Фіртка з посиланням на прес-службу ІФ ОДА.

Про пережите він виклав на сторінках своєї книги-спогаду та охоче, правда, із неприхованим болем поділився з присутніми на презентації видання, що відбулася 18 квітня у Калуші, в Палаці культури «Мінерал».

У заході взяли участь керівники району та Калуша, сільські голови, жителі району і міста, директори шкіл, вчителі історії, старшокласники навчальних закладів Калущини, молодь.

Праця є спогадами військового капелана про військові події на сході України у 2014-2016 роках. З липня 2014 року, від початку капеланського служіння він занотовував до щоденника усі події, що відбувалися з ним та українськими військовими на Донбасі.

Автор книги розповідає, що не мав жодної душпастирської підготовки, не відвідував капеланських курсів та й був священиком трохи більше як півроку. Але внутрішньо відчував, що має бути поруч з українськими військовими: «Розумів, що не маю досвіду ані парафіяльного, ані капеланського служіння, але вірив, що зможу допомогти військовим священичим служінням. Не претендував на звання капелана, моїм бажанням було допомогти військовому капелану», – зазначив о. Орест.

На презентації капелан говорив дуже простими словами. Але вони були красномовніші від будь-яких палких промов політиків. І розповідав про випадки, що траплялися на війні. Ось один з них, схожий на анекдот, що правда дуже страшний анекдот.

«Коли нашим військовим волонтери передавали продукти, вони відвозили їх місцевим мешканцям. Під час роздачі продовольства один із наших бійців, львів’янин, помітив, що на нього постійно дивиться якась жінка. Він запитав, чому вона його так роздивляється. Та відповіла з подивом: в тебе блакитні очі. Військовий зауважив, що це не його заслуга, а його мами з татом. А та жінка пояснила: нам сказали, що у бандерівців очі чорні і вони їдять наших дітей», – пригадав о. Орест.

Презентована праця є новаторською, не лише з огляду на суспільно-політичні події сучасної історії України, які є актуальними. Крім того, о. Роман Сало показує інший вимір військового лихоліття, зокрема, як за допомогою молитви, віри, надії, любові, Слова Божого применшити біль і пекло війни, згуртувати українських військових, підняти бойовий дух і надати віру в Перемогу.

На завершення презентації голова сільської ради Новицької ОТГ Михайло Срібняк подякував о. Оресту за таку важливу книжку, яка показує справжню історію боротьби українців за незалежність держави, за кожного з нас. 

Читайте також: В Івано-Франківську Мирослав Лаюк презентував свою нову книгу. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...