12 фактів про Чорнобильську катастрофу. ФОТО/ВІДЕО

Вибух на Чорнобильській АЕС відбувся 26 квітня 1986 року – світ став свідком однієї з найжахливіших катастроф в історії людства. Цьогоріч минає 33 роки...

Вибух на Чорнобильській АЕС відбувся 26 квітня 1986 року – світ став свідком однієї з найжахливіших катастроф в історії людства. Цьогоріч минає 33 роки від дня страшної трагедії.

Що було та що змінилось у зоні відчуження біля ЧАЕС, повідомляють на “24 каналі”.

Чорнобильська катастрофа: надпотужний вибух

Витік радіації внаслідок вибуху на четвертому енергоблоці ЧАЕС прирівнюють до вибуху 500 атомних бомб, скинутих США у 1945 році на Хіросіму. А поширення реактивного матеріалу було настільки масштабним, що радіоактивні дощі випали по всій Європі, і навіть в Ірландії.

Цифра

За різними даними, від 600 до 800 тисяч осіб зі всього СРСР брали участь у ліквідації наслідків на ЧАЕС. Від 4 000 до 10 000 осіб загинуло від наслідків вибуху. Понад 70 тисяч з них стали інвалідами.

Під радіоактивне випромінювання внаслідок вибуху у Чорнобилі потрапило 1,9 млн людей в Україні. Загалом – 8,4 млн осіб у Білорусі, Росії, Україні та інших країнах, зокрема, Європи

Чорнобиль

Інфографіка: 24 канал.

Було евакуйовано 47 500 жителів Прип’яті. Зараз у зоні відчуження проживає 140 осіб – так званих самопоселенців. Близько 7 мільйонам людей в Україні, Росії та Білорусі виплачують компенсацію. На той час ЧАЕС з її чотирма блоками забезпечувала 10% від потреб України в електроенергії. А уряд хотів збудувати ще два енергоблоки, але так і не встиг.

Аварія в Чорнобилі: особливе маркування

Чорнобильська катастрофа настільки глобальна, що їй привласнили 7-й рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) – події на Чорнобилі стали локальною катастрофою з глобальними наслідками. До слова, 7-й рівень небезпеки також присвоїли аварії на АЕС “Фукусіма-1” у Японії, яка сталась у 2011 році внаслідок землетрусу.

Не Україна

Найбільше від катастрофи на ЧАЕС постраждала не Україна, а Білорусь, яка отримала 70% радіаційного забруднення з Чорнобиля. Наслідки для країни оцінили у майже 235 мільярдів доларів США.Жителі країни на собі відчули дію радіаційного забруднення, п’ята частина земель вважається слабо зараженою радіацією, що зробило грунт непридатним для вирощування культур.

В країні почастішали випадки лейкемії і раку щитовидної залози, люди частіше звертаються до медиків з серцево-судинними захворюваннями.

“Серце” хасидизму

Місто Чорнобиль у другій половині ХVIII століття було одним із головних центрів хасидизму (містичне відгалуження юдаїзму, що виникло на території України у першій половині XVIII століття як опозиція до догматично-обрядового формалізму і рабинської ортодоксії та швидко поширилося Східною Європою), який за своєю значущістю не поступався Умані. Наприкінці ХІХ століття населення міста становило понад 10 тисяч осіб, з яких понад дві третини були євреями. У місті було близько 10 синагог.

Аварія в Чорнобилі: рудий ліс

Потужний витік радіації “пофарбував” ліс неподалік Чорнобильської АЕС у яскраво рудий колір. З того часу він називається “Рудий ліс”.

Пов’язане зображення

Небезпечні зони

Радіація не поширюється рівномірно навколо ЧАЕС, а осідає острівцями. Деякі ділянки 10-кілометрової зони в десятки разів небезпечніші, ніж територія, прилегла до АЕС.

Зокрема, однією з таких зон є стела “ЧАЕС ім. В.І.Леніна” – тут радіаційний фон може сягати аж 1200 мікрорентген/год, коли біля самої станції фон не перевищує 300 мкР/год. Для порівняння, радіаційний фон Києва становить близько 11 мкР/год.

Проект “Укриття”

Спорудження “укриття” у вигляді арки над зруйнованим реактором Чорнобильської АЕС розпочалось у 2012 році. Його ширина становить 257 метрів, довжина – 150 і висота 108 метрів. Вага конструкцій сягає 29 000 тонн. Щодня над будівництвом арки працювало близько 3000 осіб.

Пов’язане зображення

Європейські дороги

Ага, зараз будете здивовані або й взагалі не повірите, але дороги у зоні відчуження ідеально рівні, без єдиної вибоїни. Рівне асфальтне покриття покладено, щоб не розкидати радіоактивні відходи, які перевозяться у вантажівках на дослідження або зберігання. Максимальна швидкість руху для вантажівки з відходами – 40 км/год.

Чорнобильська катастрофа: нове життя

Природа, позбавлена ​​впливу людини протягом 30 років, завирувала у зоні ЧАЕС з новою силою – Чорнобиль кишить дикими тваринами.

Результат пошуку зображень за запитом "дикі тварини чорнобиль"

Фото: Сергій Гащак.

Популяція та різноманіття видів у зоні відчуження можуть конкурувати із найвідомішими заповідниками та національними парками світу. Тут процвітає популяція вовків, оленів, орлів, бобрів, лисиць та інших тварин. А також тут знову з’явились унікальні для нашої країни бурі ведмеді.

У зоні відчуження науковці також зафіксували рисей, диких кабанів, лосів, зайців, річкових видр, косуль, сов, журавлів та інших тварин. Також у зоні відчуження є кілька видів кажанів, які занесені до міжнародної “Червоної книги”.

Фото: Сергій Гащак.

Аварія на Чорнобилі: фільм “Арка”

Про Чорнобиль вже зняли чимало фільмів, але короткометражний фільм-постсимфонія “Арка”, повністю знятий у Чорнобильській зоні зібрав престижні нагороди по всьому світу. В основу фільму лягла історія хлопчика, що виріс в Прип’яті, кадри кінохроніки, а також музика, спеціально написана для фільму.

Категорії
ФОТО/ВІДЕО
Новини
Loading...