З 1 травня прикарпатцям почнуть нараховувати пеню через борги за газ

Клієнти «Івано-Франківськгаз Збуту»  заборгували 630 млн. грн. за спожитий газ. Це в 3,5 рази більше, ніж на початку опалювального сезону 2018- 2019 рр.  Неплатежі...

Клієнти «Івано-Франківськгаз Збуту»  заборгували 630 млн. грн. за спожитий газ. Це в 3,5 рази більше, ніж на початку опалювального сезону 2018- 2019 рр.

 Неплатежі зросли через зменшення кількості субсидентів, зростання ціни на газ, зміни соціальних норм, а також запровадження монетизації субсидій. Рівень розрахунків субсидентів склав  лише 49,5%. Наразі 158 тис. субсидентів,  мають борги за спожитий газ. Загальна сума їх  неплатежу склала вже 240 млн. грн. І щомісячно борг їх зростає.

З березня 2019 року  змінився механізм виплати житлових субсидій. споживачі- субсиденти почали отримувати їх “живими” грошима для оплати за використаний газ. Однак, деякі клієнти не розрахувались за блакитне паливо, а використали кошти на власні потреби. Такі боржники можуть залишитися без державної допомоги. Відповідно до чинного законодавства, субсидентам, у разі простроченої заборгованості у сумі понад 340 грн. впродовж двох місяців, видача державної допомоги призупиняється.

«До початку монетизації субсидії, заборгованість субсидентів складала 82 млн. грн., зараз 240 млн. грн.», – говорить начальник відділу розрахунків ТОВ «Івано- Франківськгаз Збут» Оксана Крамаренко.

Через високий рівень заборгованості побутових споживачів, ТОВ «Івано- Франківськгаз Збут» як постачальник газу для населення зі спеціальними обов’язками, не може вчасно розрахуватися за поставлений газ.

Відповідно до постанови Кабміну № 867, умова гарантованих поставок газу населенню є не допущення росту заборгованості «Івано-Франківськгаз Збуту» перед НАК «Нафтогаз України».

Злісним боржникам компанія змушена припиняти поставку газу. Першим кроком до цього є письмове попередження  про припинення газопостачання. З початку року було вручено 4,7 тисяч  попереджень (з відміткою про вручення) на суму 29 млн.грн. В «Івано-Франківськгаз Збуті» відзначають, що боржники ризикують залишитися не лише без субсидії та газу, а й отримати пеню.

1 травня набирають чинності зміни до закону України «Про житлово-комунальні послуги». Нововведення передбачають сплату пені. Її розмір, відповідно до закону, становить 0,01%  від суми боргу за кожен день прострочення. Разом з тим, пеня не може перевищувати розмір боргу.

Читайте також: У Франківську два автомобілі провалилися на місці колишніх розкопок. ФОТО

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...