На Прикарпатті відійшов до вічності священик Коломийської єпархії о. Іван Качанюк

Сьогодні, 1 травня, після важкої недуги, на 58-му році життя відійшов до вічності священик Коломийської УГКЦ, парох церкви святої Параскеви у с. Фитьків (Тисменичанського протопресвітеріату) о....

Сьогодні, 1 травня, після важкої недуги, на 58-му році життя відійшов до вічності священик Коломийської УГКЦ, парох церкви святої Параскеви у с. Фитьків (Тисменичанського протопресвітеріату) о. Іван Качанюк. 

Священик народився 13 березня 1961 року в селі Лісна Тарновиця на Надвірнянщині у багатодітній селянській родині. Здобувши фах будівельника у Надвірнянському профтехучилищі, юнак вирішув присвятити своє життя служінню Богові та народу. У 1981 році вступив на навчання до підпільної Івано-Франківської (Станіславівської) семінарії. Цьому, зокрема, посприяла родичка єпископа Симеона Лукача – Марія Ментинська. Любов до історичної літератури майбутньому священикові прищепив Федір Ковтун. Він свого часу був депутатом обласної ради першого демократичного скликання, членом Української Гельсінської Спілки і підтримував зв’язки з українським підпіллям, зокрема, з Левком Лук’яненком, – інформує Прес-служба Коломийської єпархії УГКЦ.

1 травня 1985 році у домі владики Софрона Дмитерка (м. Коломия) отримав дияконські свячення.

17 лютого в домі о.Івана Бойка у с.Ямна був висвячений на священика з рук владики Софрона Дмитерка. Під час навчання і служіння, до виходу УГКЦ, з підпілля працював кочегаром.

Світлина від Андріани Дмитрук.

Обслуговував вірних у м.Надвірна, смт. Делятині, с.Цуцилові, Стримбі, Лотві, Заріччі, Білих та Чорних Ославах, Яблунові, Верхньому Березові, Яблуниці, Вороненці, Микуличині та Магдалівці, що на Тернопільщині.

У 1989 році, вийшовши з підпілля, обслуговував с.Фитьків, а з 1990 року – с.Камінна. В першому служив до цього часу. Священик також був призначений протопресвітером Тисменичанським, з 2014 по 2015 років – Надвірнянським, з повновадень якого відкликався за власним бажанням.

Отець Іван до останніхи своїх днів активно працював на благо парафії і Церкви зокрема. Разом з молодим священиком Миколою Григоруком він створив парафіяльний музей старовини, щоб зберегти для нащадків унікальну спадщину наших талановитих предків та солідну експозицію про історію поневоленої комуністичним режимом УГКЦ.

У скорботі схиляємо голови перед світлою пам’яттю новопреставленного о. Івана Качанюка. Єпарх Коломийський кир Василій (Івасюк), єпархіальна курія, духовенство та віряни єпархії складають щирі співчуття родині спочилого пастиря.

Нехай Господь упокоїть душу раба Свого в оселях праведників! 

Вічная пам‘ять!

Розпорядок похоронних богослужінь у с. Фитькові:

1 травня (середа):
18:00 – панахида;
19:00 – заупокійна св. Літургія;

2 травня (четвер):
10:00 – заупокійна св. Літургія;
18:00 – священичий парастас;
21:00 – заупокійна св. Літургія;

3 травня (п‘ятниця):
10:00 – Архиєрейська Божественна Літургія;
11:00 – чин ієрейського похорону та погребення

Читайте також: Івано-Франківськ помалу стає центром духовних фестивалів

Категорії
Новини
Новини
Loading...