В Україні змінили ціни на газ для населення: скільки тепер платити

Кабінет Міністрів України і Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» знизили регульовану ціну на “блакитне паливо” для населення та теплову генерацію на травень. Про це...

Кабінет Міністрів України і Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» знизили регульовану ціну на “блакитне паливо” для населення та теплову генерацію на травень.

Про це повідомляє Департамент комунікацій НАК «Нафтогаз України», пише Народна Правда.

У повідомленні акціонерної компанії говориться, що за дорученням Кабміну був розроблений новий механізм визначення регульованої ціни, який “дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення і теплової генерації з 1 травня 2019 року, але і зменшити її до рівня 8 247 грн за тис. куб. м”.

Також наголошується, що механізм передбачає такий підхід до формування ціни, якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів нижча встановленої в постанові КМУ, то ціна для населення знижується. Якщо ринкова ціна газу для промисловості підвищується вище показника визначеного урядом, то ціна для населення залишиться на цьому рівні.

Як відомо, за меморандумом з МВФ за програмою stand-by Україна повинна підвищити ціну на газ для населення на 15% з 1 травня 2019 року, а в 2020 році прирівняти ціну до ринкової. Однак Національний банк України у своїх прогнозах відстрочив підвищення ціни на газ на 15% на осінь.

Цікаво, що раніше ЗМІ повідомляли, що підсумками 2018 року українська теплова генерація стала найдорожчою в світі. Як писала Liga.net середній тариф для українських ТЕС за один мегават-година (МВт/год) становив $70 (близько 1 тис. 800 грн за курсом міжбанку на початку року). Одночасно з цим тариф для ТЕС у Великобританії, Південній Кореї і Японії становив від $50 до $60 за МВт/год.

Раніше НАК «Нафтогаз України» повідомляв, що з 1 квітня 2019 року знизив ціну на газ для населення з 8,55 грн за кубометр до 8,38 грн за куб., тобто на 17 копійок за кубометр.

Читайте також: Порошенко заявив, що підпише закон про функціонування української мови як державної

Категорії
Новини
Новини
Loading...