Кожен третій під загрозою інсульту – Супрун

За даними останніх досліджень, ймовірність, що він станеться протягом життя, виникає у кожного третього з нас. У світі щохвилини інсульт стається у 32 людей,...

За даними останніх досліджень, ймовірність, що він станеться протягом життя, виникає у кожного третього з нас.

У світі щохвилини інсульт стається у 32 людей, 11 людей помирає від інсульту. Зараз на нашій планеті живуть 80 мільйонів людей, які пережили інсульт, 50 мільйонів з яких мають стійкі неврологічні порушення, такі як слабкість руки чи ноги, розлади мови, зору чи рівноваги. Про це дописує виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй сторінці у соціальних мережах,- пише Місто.

Інсульт залишається однією з провідних причин смерті та функціональної неспроможності і в Європі. Експерти наголошують: якщо не відбуватиметься глобальних змін в профілактиці та лікуванні інсульту, його тягар не зменшиться. Проблему посилює також факт, що за прогнозами, кількість людей літнього віку до 2050 року збільшиться на 35%.

Нещодавно було представлено план дій боротьби з інсультом у Європі на 2018–2030 роки. Це своєрідна базова “дорожня карта” з цілями та науково обґрунтованими настановами щодо профілактики та допомоги в разі інсульту.

Які цілі має бути досягнуто:

  1. Зменшити на 10% абсолютне число інсультів.

  2. Лікувати понад 90% всіх пацієнтів з інсультом в Європі в спеціалізованих інсультних блоках. Лікування в таких блоках суттєво знижує ризик функціональної неспроможності незалежно від ступеня тяжкості інсульту і віку пацієнта. Разом з цим — необхідності довготривалого догляду в спеціальній установі та смерті внаслідок інсульту на 20%.

  3. Розробити національні плани боротьби з інсультом, що охоплюють весь ланцюг надання допомоги — від первинної профілактики до життя після інсульту.

  4. Повністю впровадити національні стратегії з мультисекторальних втручань в сфері охорони здоров’я. До них відносяться, до прикладу, заохочення до здорового способу життя чи вплив на соціально-економічні та освітні фактори, які підвищують ризик інсульту.

МОЗ України також розпочало підготовку плану дій щодо інсульту в Україні. Найближчим часом розпочнеться активна робота над розробкою та втіленням необхідних кроків.

Втім, зміни потрібні не лише в стратегії чи розробці політик. Кожен особисто може суттєво знизити ризики інсульту, якщо піклуватиметься про своє здоров’я.

Адже близько 90% випадків всіх інсультів зумовлені факторами ризику, на які ми можемо ефективно впливати. Ці чинники не можна ігнорувати — що довше нічого не робити для профілактики, то важчими будуть наслідки.

  •  У світі майже половина всіх інсультів пов’язана з артеріальною гіпертензією, близько 1/3 — з недостатньою фізичною активністю, приблизно 1/4 — з поганим харчуванням, понад 1/4 — з надмірним рівнем холестерину, до 1/5 — з ожирінням, до 1/10 — з курінням та до 1/10 — з миготливою аритмією.

Здоровий спосіб життя, контроль рівня холестерину, постійний прийом ліків в разі артеріальної гіпертензії та регулярні візити до вашого лікаря — допоможуть зменшити ризики.

  • Про інсульт існує безліч міфів. Наприклад, що для лікування необхідні крапельниці, або, що порушення, спричинені інсультом, поступово зникнуть самі по собі. Але це не так.

Важливо бути свідомим, що інсульту можна запобігти. Водночас знати перші ознаки інсульту, за яких треба негайно викликати екстрену медичну допомогу. Від того, як швидко та якісно буде надане лікування у перші години інсульту, залежить одужання і якість життя пацієнта.

Читайте також: Прикарпатці зможуть безкоштовно перевірити здоров’я ясен

Категорії
Новини
Новини
Loading...