На Франківщині діти навідалися до весняного Миколая. ФОТО

22 травня в еколого-просвітницькому центрі «Маєток Святого Миколая» НПП «Гуцульщина» відбулися І регіональні еко-арт фестини «Гуцульські веснянки у Миколая», приурочені відзначенню в цей день...

22 травня в еколого-просвітницькому центрі «Маєток Святого Миколая» НПП «Гуцульщина» відбулися І регіональні еко-арт фестини «Гуцульські веснянки у Миколая», приурочені відзначенню в цей день Міжнародного дня біорізноманіття та свята Літнього Миколая.

Їх організаторами виступили Національний природний парк «Гуцульщина», Косівська районна рада та Косівська районна державна адміністрація, повідомляють у прес-службі останньої.

Метою проведення фестин є розкриття наявних екологічних проблем краю через мистецтво, поширення культури дбайливого ставлення до природи та виховання екологічної поведінки, а також розвиток і популяризація звичаїв та обрядів, що відносяться до весняного циклу календарно-обрядової творчості (веснянки, гаївки, великодні пісні).

У рамках фестин провели низку заходів: еко-квест «Друзі природи», еко-пленер, показ номерів художньої самодіяльності, а також веснянок, гаївок, великодніх пісень за участю гостей в обрядових дійствах. Крім того, на святі були представлені твори інструментального мистецтва в жанрі етно-музики та проведено майстер-класи з народних художніх промислів Гуцульщини.

Невід’ємною складовою всіх дійств, організованих НПП «Гуцульщина» було пригощання присутніх національними гуцульськими стравами: баношем із бринзою, голубцями, узваром з пампушками.

Еко-пленер згуртував школярів та гуртківців центрів дитячої творчості, котрі демонстрували свої художні таланти. Учасники зображали навколишні ландшафти у власному стилі та з використанням різних художніх технік. За підсумками конкурсу І місце отримала Шкрібляк Софія, учениця Косівського ліцею ім. І.А. Пелипейка, ІІ місце – Погребенник Роксолана, учениця Косівського ліцей ім. І.А. Пелипейка, ІІІ місце – Андрусяк Христина, Тарабаса Сніжана, Братівник Вікторія, учениці Старокосівської ЗШ І-ІІІ ст.

В еко-квесті «Друзі природи», учасники змагалися між собою в знаннях із зоології, ботаніки, вмінню орієнтуватися на місцевості. Переможцями еко-квесту «Друзі природи» стали: 1 місце– команда «Всезнайки» Косівського ліцею ім. І.А. Пелипейка, 2 місце – команда «Екстремали» Розтоківської ЗШ І-ІІІ ст., 3 місце – команда «Флористи» Рожнівського ліцею «Гуцульщина» ім. Ф. Погребенника

Національний природний парк «Гуцульщина» щиро дякує усім хто долучився до організації та проведення фестин, оскільки така тісна співпраця творчих людей приносить добрі плоди, піднесений настрій, позитивний досвід та бажання подальших звершень на ниві пропагування збереження довкілля через культуру та мистецтво.

Читайте також: Івано-Франківськ відвідав Єпископ з німецької Єпархії Ротенбург-Штутгарт. ФОТО

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...