Трійця 2019: головні традиції і заборони свята

Трійця – одне з так званих дванадесятих свят, тобто дванадцяти найголовніших свят у році. Ми докладніше розповімо про історію, традиції і заборони Трійці 2019....

Трійця – одне з так званих дванадесятих свят, тобто дванадцяти найголовніших свят у році. Ми докладніше розповімо про історію, традиції і заборони Трійці 2019.

Зробимо короткий екскурс в історичні віхи: давня легенда передає, що це свято було встановлене апостолами Христа. Так вони закріпили в пам’яті всіх віруючих подію, що відбулася на п’ятий день після воскресіння Спасителя. Вважається, що саме тоді з небес спустився Святий Дух, а на місці, куди він ступив, побудували першу християнську церкву, – пише “ZNAJ.UA”

Святий дух подарував апостолом, які вже п’ятдесят днів поспіль молилися у Сіонській світлиці, здатність зцілювати і лікувати людей. Більш того, вони заговорили на всіх мовах світу, а після відправилися в різні сторони, щоб проповідувати про силу Господа і смерть Спасителя за гріхи всього людства.

У 381 році Трійця була офіційно встановлена ​​як одне з найголовніших свят християн. Це сталося під час Другого Вселенського собору, який пройшов в Константинополі. Саме тоді затвердили догмат про рівність і єдність всіх Божих осіб. Слов’яни стали святкувати Трійцю значно пізніше – через 300 років, після хрещення Русі.

Існує декілька дуже важливих традицій, яких повинен дотримуватися кожен віруючий. 

Так, як і в усі православні свята, на Трійцю слід йти в храм на святу службу. Вона, за традицією, включає в себе Божественну літургію і Велику вечірню. 

Згідно давніми переказами, храми вже багато століть прикрашають зеленню: на підлозі лежить трава, на іконах розташовують живі квіти і гілки дерев. Тому існує особлива традиція на Трійцю: віруючі приносять до церкви кілька гілочок берези, а потім ставлять їх у себе в будинку. Вважається, що такий букет захищає будинок від злих духів.

На Трійцю вже багато століть існує традиція запрошувати до себе додому родичів і друзів, а також влаштовувати пишні застілля. А тим більше, що Трійця не є пісним днем. Кожна господиня має можливість продемонструвати свої кулінарні таланти і порадувати гостей смачними стравами. Пам’ятайте, головна страва цього свята – коровай.

Також, згідно з повір’ями, на Трійцю потрібно свататися, а на Покрова – грати весілля. Тоді сімейне життя буде довгим і щасливим.

Вважається, що на Трійцю слід готувати чайні трави на зиму. За повір’ям, всі рослини, зірвані в цей день, мають особливу цілющу силу.

Давні традиції розповідають про те, що будинок потрібно прикрасити гілками берези, дуба та інших дерев. На підлозі слід розкласти скошену траву і ароматні гілочки м’яти або меліси.

Суворо забороняється зневажливе ставлення до землі. У народі на свято Трійці землю вважали іменинницею. А тому головні заборони дня торкаються землі і рослинного світу. У цей день ні в якому разі не можна порушувати її спокій: копати землю, орати, косити траву, колоти дрова, ламати і пиляти дерева і навіть садити рослини. Такі дії віщують біду.

У давнину люди вважали, що на Трійцю на землю приходять міфічні створіння, типу русалок і мавок. І вони всілякими способами намагаються нашкодити людям. Тому в цей день забороняється купатися в озерах і водоймах, а також ходити в ліс або поле.

Вважається, що Трійця точно не підходить для призначення дати для весілля.

Існує також прикмета, що дощ на Трійцю пророкує грибний рік, щедрий урожай і прекрасну погоду.

У свято Трійці потрібно постаратися не думати про погане, не заздрити і не злитися на когось, бо нічим добрим це не закінчиться.

Читайте також: За минулу добу до рук шахраїв потрапили двоє прикарпатців

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...