Самовільне відключення квартири від центрального опалення не звільняє від оплати, – Верховний суд

Верховний Суд України підтвердив рішення судів, за яким задовольнив позов комунального підприємства про стягнення із власника квартири заборгованості за теплову енергію попри те, що...

Верховний Суд України підтвердив рішення судів, за яким задовольнив позов комунального підприємства про стягнення із власника квартири заборгованості за теплову енергію попри те, що квартира була фактично відключена від централізованого опалення ще з 2008 року.

Як йдеться в матеріалах суду, мешканець дозволу на відключення від мережі централізованого опалення в органі місцевого самоврядування відповідач не отримав. Рішеннями міського суду від 5 березня 2014 року та 2 жовтня 2014 року із відповідача стягнуто заборгованість за теплову енергію. Ці рішення суду виконані у повному обсязі,- пише Галка.

“Суди встановили, що з 2008 року у квартирі відповідача відсутні батареї, однак це не є доказом відключення його квартири від мережі централізованого теплопостачання в установленому порядку та доказом ненадання йому послуг з постачання тепла. Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється, – йдеться в рішенні суду.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про теплопостачання» місцева (розподільча) теплова мережа – сукупність енергетичних установок, обладнання і трубопроводів, яка забезпечує транспортування теплоносія від джерела теплової енергії, центрального теплового пункту або магістральної теплової мережі до теплового вводу споживача.

Згідно з п. 22 зазначених Правил точками розподілу у багатоквартирному будинку, в яких здійснюється передача послуги централізованого опалення від виконавця споживачеві, є відгалуження від стояків у межах квартири. Підведення централізованого опалення до стояка в межах квартири свідчить про виконання послуг позивачем. Таким чином, комунальне підприємство виконало свої зобов’язання щодо надання послуг з централізованого опалення, а відповідач, незалежно від споживання цієї послуги або відмови від її споживання, зобов’язаний оплатити надані послуги.

Суд нагадує, що із зазначеного питання існує стала і незмінна судова практика, у тому числі Верховного Суду України, від якої Велика Палата Верховного Суду не відступала.

Читайте також: Понад 750 прикарпатців купили газ на зиму за літніми цінами

Категорії
Новини
Новини
Loading...