Тема доступності для людей з інвалідністю – серед пріоритетів обласної влади. ФОТО

Сьогодні у конференц-залі готелю «Надія» за участі заступника голови обласної державної адміністрації Світлани Онищук та керівників окремих структурних підрозділів ОДА відбулася зустріч із представниками...
Сьогодні у конференц-залі готелю «Надія» за участі заступника голови обласної державної адміністрації Світлани Онищук та керівників окремих структурних підрозділів ОДА відбулася зустріч із представниками громадських організацій людей з інвалідністю.

Присутні обговорили питання доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів житлового та громадського призначення, інформує прес-служба Івано-Франківської ОДА.

Радник голови обласної державної адміністрації з питань соціального захисту осіб з інвалідністю Микола Макар озвучив позицію Дениса Шмигаля на тему доступності. Під час розробки «Стратегії розвитку Івано-Франківщини на 2021-2027 роки» очільник області підкреслив: «Питання доступності має пройти червоною лінією через усю стратегію, яка базуватиметься на принципі людиноцентризму. І особлива увага буде звернута на людей з інвалідністю, їх потреби».

Цю ж думку висловила і заступник голови облдержадміністрації Світлана Онищук. Вона зауважила, що будь-яка реформа, спрямована на людину, приречена на успіх. «Усі реформи повинні проводитися для людини. І особливу увагу органи державної влади, органи місцевого самоврядування повинні звернути на людей з інвалідністю. До вирішення питання доступності, яке сьогодні є надзвичайно важливим, повинні долучатися не тільки профільні міністерства соціальної політики, охорони здоров’я, але й місцеві органи державної влади та самоврядування», – наголосила Світлана Онищук та додала, що обласна влада буде робити усе можливе, щоб проблемні питання, які виникають, були розв’язані.

У рамках семінару громадська організація «Слід» представила напрацювання до програми «Доступне Прикарпаття». Зокрема, проект «Інвалідність не обмежує – обмежує дискримінація», на який отримала фінансування.

Проект націлений на подолання дискримінації за ознакою інвалідності через представлення законодавчої бази щодо прав людей з інвалідністю, висвітлення проблеми архітектурної, транспортної та інформаційної доступності, а також надання рекомендацій для толерантного ставлення, спілкування та супроводу людей з інвалідністю. Його вже презентували й обговорювали у соціальних установах області та окремих районах. Планують і надалі представляти на теренах Прикарпаття.

В ході зустрічі активно обговорювалися проблеми, з якими повсякденно стикаються люди з інвалідністю. Зокрема, доступність дорожньо-транспортної інфраструктури, об’єктів закладів сфери охорони здоров’я, культури, освіти, закладів туризму, житлово-громадського призначення тощо.

Читайте також: З будинку на Сорохтея викрали близько 30 запірних кранів – мешканці без тепла

Категорії
СУСПІЛЬСТВО
Новини
Loading...