Перша в Україні конференція з жіночого футболу відбулась в Івано-Франківську

В середині жовтня футбольною столицею країни на декілька днів став саме центр Прикарпаття, де пройшли насичені заходи в рамках національної конференції #ФутболДляНеї. 11-го жовтня...

В середині жовтня футбольною столицею країни на декілька днів став саме центр Прикарпаття, де пройшли насичені заходи в рамках національної конференції #ФутболДляНеї.

11-го жовтня благодійна організація Ліга Толерантності запросила всіх зацікавлених у впровадженні сучасних підходів у своїй роботі з дівчатами та жінками до панельної дискусії в громадському ресторані “Urban Space 100”, пише «Бліц-інфо».

На заході йшла мова про посилення лідерської ролі дівчат та жінок на футбольному полі та за його межами на прикладі кампанії УЄФА Together #WePlayStrong (Разом Ми Граємо Сильно), протидію дискримінацію на основі їх статі, системне уповноваження та рівний доступ до прийняття рішень у командах/спільнотах/громадах.

Спікерки Олена Бікла та Мар’яна Циганин розповіли про командний коучінг для соціального становлення футболісток та жіноче лідерство в благодійній діяльності, бізнесі та політиці. Гравчині-підлітки Антоніна Хоминець та Діана Сенюк поділились враженнями з участі в Саміті з соціального футболу, котрий відбувся напередодні навчального року в м. Кельн, Німеччина. Олександр Фомічов, ліцензований футбольний тренер та символ кампанії УЄФА #EqualGame (Рівна Гра), розповів про рівне освітнє ставлення до дівчат та хлопців на прикладі івано-франківського майданчику ініціативи «Давай, Грай» за сприяння ФК “Шахтар” та тижні Активних дій #FootballPeople (Футбольний Народ) за підтримки мережі FARE Network, стратегічного антидискримінаційного партнера УЄФА.

Ввечері присутні побачили заслужену перемогу МФК «Прикарпаття» над запорізьким «Металургом». На цей матч учасниць та учасників конференції гостинно запросив президент Команди рідного краю Василь Ольшанецький.

Початок наступного дня пройшов в легендарному офісі-музеї НФК «Ураган», де виконавчий директор клубу Олег Ковальський та керівник PR-відділу Андрій Іванович поділились успіхами щодо залучення жінок до управління футбольною інституцією, програмами залучення дівчат-гравчинь та стратегічним баченням подальшого розвитку. Більшість колективу в менеджменті «Урагану» складають саме жінки і стає цілком зрозумілим, що їх внесок дуже цінується, оскільки в суботу вони мали змогу відпочивати.

Після чого, на спортивному майданчику 22-ї школи відбувся всеукраїнський турнір для змішаних команд в двох вікових категоріях. За спеціальним регламентом грали без суддів, спільно приймали рішення і кожна людина провела рівну кількість часу в зіграних матчах команди.

Всі задіяні отримали пам’ятні подарунки від партнерів Ліги Толерантності: значки та спортивні пляшки для води від УЄФА, мотивуючі книжки Фонду імені Гайнріха Бьолля, стікери та худі молодіжних опитувань U-Report та браслети від фундації Шахтар Сошіал.

“Роль жінок у футболі з кожним роком все помітніша і я щаслива спостерігати так багато дівчат на нашому турнірі, – каже президентка Ліги Толерантності Юлія Фомічова. – Добре, що конференція #ФутболДляНеї поширює вдалі практики та об’єднує футбольні середовища різніх рівнів задля спільної мети – підтримки всеохоплюючої, привабливої, доступної та рівної участі дівчат та жінок. На жаль, гра № 1 у світі залишається майже виключно чоловічою в нашій країні. У той же час для залучення жінок впроваджуються якісні ініціативи. Цими днями ми їх висвітлюємо і я впевнена що пілотна конференція матиме ще масштабніше продовження. Із загальної кількості – 130 гравців, на сьогоднішньому турнірі зіграли понад 50 футболісток, які є представницями 10 областей України, і це щиро вражає! Запрошую і на наші подальші заходи, щоб на власні очі впевнитись, що футбол це дійсно для Неї”.

Яскравим завершенням дня стало відвідування оглядового майданчику Івано-Франківської ратуші та діско-вечірка в затишному хостелі Вдома. В неділю, 13 жовтня, учасниці та учасники конференції зібрались в приміщенні Івано-Франківської обласної федерації футболу, де з привітальним словом виступив віцепрезидент Тарас Клим, а керівник Комітету жіночого футболу Михайло Овчар розповів про життєвий шлях популярної жіночої команди «Нафтохімік» (Калуш).

Рефері ФІФА Анастасія Романюк поділилась власною історією успіху та побажала дівчатам та жінкам ніколи не зупинятись у пошуках свого покликання. Присутні дізнались, що саме українки стали першою повністю жіночою суддівською бригадою в світі, яка обслуговувала матч найвищого чоловічого дивізіону в футболі. Окрім дослідження спадщини жінок-лідерок в футбольних середовищах, учасниці та учасники мали змогу перевірити себе на рівність в освітніх підходах до дівчат та хлопців через інструмент самооцінки від фрацузської академії Кретель.

Завершував подію Нікіта Філіпов, проєктний менеджер соціальної фундаціїї чемпіонів України ФК «Шахтар» (Донецьк), котрий презентував масштабну діяльність клубу у сфері популяризації масового футболу та дієві шляхи залучення до нього жінок, у тому числі через відкриту в м. Харкові секцію для найталановитіших дівчат, яка має стати точкою відправлення у створенні жіночої команди клубу.

Довідково: Ліга Толерантності – це українська благодійна організація, сфокусована на соціальній освіті суспільства через спорт, демократичну участь та підприємництво. 31 березня 2019 р. в Лондоні, Великобританія, Ліга Толерантності була відзначена серед 20 організацій, які внесли найвагоміший внесок в розвиток мережі FARE Network за 20 років існування.

Читайте також: У Франківську зіткнулися мотоцикл та легковик

Категорії
Новини
Новини
Loading...