На центральному ринку Франківська знову запрацювала контрольна вага. ФОТО

Відтепер покупці мають можливість переважити продукти, які придбали на центральному ринку Івано-Франківська. Адже вже другий день тут знову працює пункт контрольної ваги, пише Бліц-інфо....

Відтепер покупці мають можливість переважити продукти, які придбали на центральному ринку Івано-Франківська. Адже вже другий день тут знову працює пункт контрольної ваги, пише Бліц-інфо.

Контролер контрольної ваги центрального ринку Наталя Качкан каже, що працює на центральному ринку вже 31 рік. І знає, наскільки важливо для покупця переконатися у чесності продавця.

“Продавці є різні, але людина має право на місці одразу перевірити, чи її не обважили.  Бо ніхто з дому повертатися з товаром не буде. Важливо, аби людина не йшла звідси обманутою і ображеною. Бо інакше втратить і ринок, і підприємці. Покупці просто йтимуть деінде”, –  впевнена працівниця ринку.

За словами Качкан, кілька місяців тому  попередня адміністрації відмінила роботу контрольної ваги. Але люди все одно приходили, питали, куди її перенесли і як їм бути.

“Зазвичай, це незахищені версти населення,  старенькі. Ті, для яких кожна гривня важлива. Тому я сама, на власній ініціативі, виставляла вагу і переважувала бабусям покупки, бо залишилися тут поруч продавати.  Правда, квитанцію не виписувала, бо не мала на це права. Але покупець вже знав, чи його не обважили і міг повернутися до місця продажу з претензіями”, – розповідає контролерка.

У випадку, якщо клієнта обманули, він з виписаною квитанцією, де зазначена справжня вага, повертається на місце покупки. Якщо продавець не хоче визнавати своєї вини, то покупець йде до контролера, який вже викликає представників адміністрації.

«Буває, що й грубіянять клієнтам, які хочуть повернути товар, чи відмовляються повернути переплату. У таких випадках адміністрація накладає «санкції» на підприємця – зазвичай, видає штрафні талони. Якщо скарги постійні і обманюють серйозно, то можуть й позбавити місця торгівлі»,– розповідає Наталя Качкан.

Та загалом, як каже Качкан, більшість продавців готові визнати свою «помилку». Та й покупці бувають різні – хтось й за 25 копійок буде просити квитанцію, а хтось й не зверне на це уваги. Пані Марія прийшла до ваги, аби переважити груші – здалося, що їх таки замало на неповний кілограм. Контролер переважує, питає скільки жінка заплатила за товар. Як виявилося, таки переплатила – але лише на 50 копійок. Відтак, покупець від квитанції відмовляється, адже різниця незначна.

«Загалом, багато хто хоче переважити покупки.  Люди просто проходять мимо, і зупиняються, аби поставити товар на вагу. Дехто радіє, що є знову така можливість, хоч і не всі користуються. Контрольна вага – це перш за все довіра покупців до ринку. Тому це має працювати, хоч, в принципі, адміністрація від цього вигоди ніякої не має, а лише витрати на оплату моєї праці та обслуговування ваги», – зауважує контролер контрольної ваги.

Читайте також: Пригоди Халаменди за кермом: як екс-регіонал під дією наркотиків тікав від поліцейських. ВІДЕО

Категорії
Новини
Новини
Loading...