Газ для населення подорожчав: що буде з цінами на опалення

З 1 листопада газ для промисловості подорожчав на 18,4-19,6% порівняно з жовтнем. Залежно від обсягів закупівлі та умов оплати «Нафтогаз» пропонує компаніям газ за...

З 1 листопада газ для промисловості подорожчав на 18,4-19,6% порівняно з жовтнем. Залежно від обсягів закупівлі та умов оплати «Нафтогаз» пропонує компаніям газ за ціною 5861-6463 гривень без ПДВ і витрат на транспортування по трубопроводу.

У листопаді ціна газу для населення також зросла до 4899 гривень за тисячу кубометрів. Це на 626 гривень дорожче порівняно з жовтневими розцінками в 4272,8 гривень. Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко припустив, що до кінця року ціни на газ та тепло знову зростуть, пише “Слово і діло”.

За його словами, місцеві домогосподарства самостійно формують ціни на теплову енергію. Можна говорити про те, що ціни на тепло особливо суттєво зростають передусім у Києві.

Володимир Омельченко пояснив, що зараз існує велика проблема щодо неплатежів за теплову енергію.

«В Україні дуже недосконала система: зрозуміти хто платить за теплову енергію, а хто – ні, – доволі складно. Теплопостачальні підприємства хочуть в ціну закласти також потенційні та реальні неплатежі. Тому ціни зростатимуть не тільки через подорожчання газу. Ситуація така: ті, хто не платить і далі не платитимуть, а для тих, хто платить – збільшиться оплата, вони фактично заплатять і за неплатника», – прокоментував Омельченко.

Експерт також прогнозує подальше підвищення цін на газ до кінця року. За словами енергетика, «Нафтогаз» наразі перебуває у складному фінансовому стані, компанія не здатна зібрати гроші за газ. Це стосується і теплових компаній.

«Є механізми, які компенсують брак прибутку саме шляхом підвищення цін на газ», – зазначив він.

Омельченко припустив, що різких стрибків цін не буде, але в цілому тарифи подорожчають рівно на стільки, на скільки населення потягне їх сплачувати.

«Холодна пора року, монопольне становище, безвихідне становище сімей, які змушені платити, дає аргументацію для підвищення ціни», – констатував Володимир Омельченко.

Читайте також: Дощі, туман і сильний вітер: яка погода чекає на прикарпатців завтра

Категорії
Новини
Новини
Loading...